Stazama juga: Promocija aktivnog boravka u prirodi kroz bavljenje sportskim aktivnostima

Nedavno osnovano sportsko udruženje „Stazama juga”, nastalo sa ciljem da promoviše i razvija planinsko trčanje, planinske orijentacije i aktivan boravak u prirodi na teritoriji grada Niša, istovremeno je pokrenulo projekte kroz koje udruženje želi da realizuje svoje aktivnosti. Ti projekti su Niška trail liga, Stazama južne Srbije i promocija Niške transverzale.

Udruženje je nevladina, nepolitična i neprofitna sportska organizacija, osnovana radi organizovanog obavljanja sportskih aktivnosti članova u oblasti sporta i to planinskog/brdsko planinskog  trčanja, atletike, ekstremnih sportova, planinarstva, sa posebnim osvrtom na očuvanje prirode u Srbiji.

Osnovna ideja organizacije Niške trail lige je da svojim sugrađanima predstavi kroz organizaciju trka na planinama, klisurama u okolini grada Niša kao što su Suva Plana, Seličevica, Kalafat, Svrljiške planine, Jelašnička i Sićevačka klisura, sve prirodne lepote i da promoviše aktivan boravak u prirodi kroz bavljenje sportskim aktivnostima kao i očuvanje iste.

„Niška trail liga nastala je kao ideja da svim ljubiteljima sporta i boravka u prirodi omogući da kroz ove dve stvari uživaju na uređenim i zanimljivim stazama i planinskim vrhovima u okolini Niša.” – naglašavaju iz udruženja.

U okviru projekta Stazama južne Srbije, udruženje nastoji da poveže udruženja na jugu Srbije i promoviše lokalne zajednice kao što su Niš-Merošina, Prokuplje, Leskovac, Pirot, Vranje, Babušnica, Vladičin Han, Aleksinac, Kuršumlija.

Niška transverzala, sa svojih 130 km dužine i 13 kontrolnih tačaka, predstavlja kružni put koji povezuje nekoliko niških planina, Seličevicu, Suvu planinu, Svrljiške planine i Kalafat. Staze Niške transverzale prelaze preko živopisnih predela, od pitomih šumskih, do onih visokogorskih, alpskih, i kao takve predstavljaju veliki izazov kako za uživaoce prirode, tako i iskusne planinare. Iz udruženja kažu da su prolećni i jesenji meseci najbolji period za njen prelazak, kada se priroda prikazuje na najlepši način.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *