Stefan Tićmi dobitnik nagrade „Maleni cvet“ za knjigu „Guguto memeto“

Ovogodišnja nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade „Maleni cvet“, za najbolju knjigu, otišla je u ruke Stefana Tićmija za knjigu „Guguto memeto“, koja nas vodi u Selo na rubu razuma, u svet igre, smrtnosti i ljubavi, i koja otvara neke od ključnih tema u čovekovom odnosu prema svetu nejasnih sila i verovanja.

Iz NKC-a kažu da su na konkurs stigle 53 knjige iz produkcijske 2023. godine, iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, ali da je žiri uvideo da je Tićmi načinio značajan iskorak iz dosadašnje tradicije srpske književnosti za decu i mlade.

„U neprestanom dosluhu kako sa folklornom matricom, narodnim običajima i verovanjima, tako i sa najvećim delima fantastičke literarne prakse, Tićmi gradi začudan svet bez jasnih granica između stvarnosti i privida, gde čudesno i fantastično dolazi iz psihološke sfere, potisnutih emocija i straha dece od smrti i nepoznanica života“ – navodi se u obrazloženju.

Dodaju da je narodna bajalica „guguto memeto“ autoru poslužila samo kao polazište za stvaranje autentičnog umetničkog rukopisa, a estetski dometi ostvareni su jezičkom virtuoznošću, poetizacijom tabu teme smrti koja će se u maestralno izvedenoj završnici ovog u svemu originalnog dela transformisati u univerzalnu temu ljubavi.

Priča „Guguto memeto” je prvo napisana kao scenario po kojem je već snimljen istoimeni film u režiji Vranjanca Branislava Stošića, studenta Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci, koji je osvojio brojna priznanja.

Stefan Tićmi rođen je u Leskovcu, a široj javnosti je poznat kao osoba koja je prva prevela poeziju na znakovni jezik, prilagođenu gluvim i nagluvim osobama. Autor je romana „Ja sam Akiko” i „Kaput od mahovine”, koji su uvršteni među 200 najboljih dečjih knjiga na svetu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *