Stigli gradjevinski radnici iz Afrike u Aleksinac

Kada nam je Nemanja Janjić, inače Aleksinčanin, a sada jedan od vodećih arhitekata u projektu “Beograd na vodi“ , rekao da su kod njega već 50% radnici i majstori iz aziskih i afričkih zemalja, gotovo da mu nismo verovali.

Ipak, vrlo brzo, samo posle par meseci, ovi radnici i majstori došli su i na jug Srbije. U slučajnom susretu sa njima čuli smo da su došli iz Ekvatorijalne Gvineje i da trenutno rade na uređenju auto puta, ali se spominje da će raditi i neke zgrade u samom Aleksincu.

Kažu da se ovde jako dobro zarađuje, jer nema dovoljno majstora i radnika. Srpski majstori koji su ostali, “napumpali“ su enormno velike cene, pa tako, navode primer građevinaca koji samo za podizanje krova na kući od 200 kvadrata uzimaju 3-5 hiljada evra,  a da mesečno mogu da urade 2 do 3 krova, pri tom ne ulažući ništa u materijal, dok su oni, radnici iz Azije i Afrike zadovoljni i sa hiljadu evra za isti taj posao.

U daljem razgovoru oni kažu da posle građevinaca, obično dolaze električari, keramičari, vodoinstalateri, pa i ostale sitnije zanatlije.

Praksa ovih radnika iz Afrike i Azije je da uvek idu u zemlje, gde je manjak stručne radne snage, a cene nadnica vrlo visoke.

aleksinacbiz.com, D. Stevanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *