Štrajkuju radnici Pošte Srbije – pošiljke ne stižu na odredišta

Radnici u glavnim distributivnim centrima u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu i Nišu proglasili su štrajk rada tako da pošiljke svih vrsta neće moći da stignu na svoja odredišta. Kako piše dnevnik Blic oš uvek se samo razmatra podela penzija penzionerima kao socijalno ugroženoj kategoriji.

Na društvenim mrežama u Srbiji su mnogi protestovali jer su na primer u Nišu, poslali nešto iz Pošte, ali im šalterski radnici nisu kazali da njihove kolege štrajkuju tako da se pisma nagomilavaju pa postoji opasnost i da se izgube.

Nakon obustavljanja rada u Regionalnom poštansko-logističkom centru u Beogradu svojim kolegama u prestonici pridružili su se i poštari u Glavnom poštanskom centru Vojvodine u Novom Sadu, a kako saznaje „Blic“, njihov primer slediće i poštari iz Bečeja, Zrenjanina, Bačke Palanke, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Šapca i još gradova širom Srbije.

Šalteri, sa druge strane, još nisu prestali sa radom, pa platni promet funkcioniše. Međutim, veliki broj pošti priključio se ovom radničkom protestu, pa je pitanje vremena kada će i šalterski službenici u potpunosti obustaviti mogućnost uplata i isplata, prenosi ova novina.

Naše kolege na šalterima za sada svoje nezadovoljstvo iskazuju jednosatnom obustavom rada svakog dana, ali se ne isključuje mogućnost da se i oni priključe radničkom protestu i u potpunosti prestanu sa radom – objašnjava za „Blic“ radnik Pošte Srbije iz Novog Sada Toma Mandić.

Šta to konkretno znači za korisnike?

Sve vrste pošiljaka, bilo one koje se šalju post ekspresom, zatim pisma, ali i računi za struju, infostan, grejanje, telefon, sudski dopisi i sve što bi inače došlo na vašu adresu neće stizati, kako navode radnici, dok se njihovi uslovi ne ispune, prenosi ovaj list.

Traže veće plate od 36.000 dinara

Najugroženije su kolege koje imaju ugovore na određeno vreme i oni se plaše sankcija, ali ukoliko budemo složni, kao što je to sada slučaj, mislim da će rukovodstvo preduzeća podleći pritiscima i da će morati da ispuni naše zahteve. Sramno je da se rukovodstvo preduzeća hvali podatkom da je kod nas prosečna plata na nivou republičkog proseka. Istina je da preko 70 odsto radnika (poštari, kuriri i šalterski radnici) imaju platu od 30.000 do 36.000 dinara, a da prosek dižu zaposleni u administarciji koji imaju plate preko 60.000 dinara – objašnjava Mandić.

gradjanin.rs/Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *