Studenti: Bahati političari su od Niša napravili siromašan grad (zahtevi)

Studenti koji su desetak dana u Nišu organizovali protest pod nazivom „Protiv diktature“ istakli su svoje lokalne zahteve. Oni su za vreme obeležavanja Uskrsa „zamrzli“ proteste, a nastaviće se u ponedeljak. U svojoj objavi oni napominju da je od drugog grada u Srbiji stvorena jedna od najsiromašnijih sredina u Srbiji.

Direktni krivci su bahata, neodgovorna, nesposobna i korumpirana lokalna vlast, a žrtve smo mi: studenti, radnici, penzioneri, profesori, nastavnici, vaspitači, sportisti, novinari, ratni veterani, privatnici, muzičari, glumci, književnici, doktori i svi ostali koji bi da ostanu u ovom gradu, ali su prinuđeni da ga napuste. Upravo zato mi izražavamo svoj bunt, jer je u proteklih trideset godina grad Niš postao žrtva nepotizma, gde lokalne vlasti umesto da rade svoj posao, one postoje samo formalno, i umesto u službi grada i stanovnika Niša one rade u sopstvenu korist, a na štetu svih nas sa jako izraženim poltronskim odnosom prema vlastima centralne Srbije, navode oni u proglasu.

Oni kažu da se pre svega zalažu za decentralizaciju.

Zbog toga što smatramo da je decentralizacija najveći problem koji mora da se reši, mi izlazimo sa našim lokalnim zahtevima, koji će od danas pa do kraja, biti naš fokus i akcenat naše borbe kako protiv diktature, tako i protiv lokalnih vlasti koje predstavljaju srž našeg problema. Zato izlazimo sa lokalnim zahtevima koje smatramo neophodnim kako bi i mladi i stari ponovo živeli život dostojanstveno u svom gradu. Ovom prilikom pozivamo sindikate, udruženja, organizacije, kao i sve gore pomenute kategorije građana da nam se pridruže sa svojim zahtevima u pravljenju jedne jedinstvene liste za ceo grad, jer se ovi problemi tiču svih nas i zajedno ćemo ih lakše ispuniti, napominju studenti i dodaju lokalne zahteve:

1.Stroža kontrola gradskog budžeta, državnih institucija i javnih funkcija! Uvođenje participativnog budžetiranja, uvođenje prazne stolice i javna preduzeća što bi omogućilo građanima nadzor i veću transparentnost poslovanja i ukidanje duplih funkcija!

2. Ukidanje nepotizma, što podrazumeva: čišćenje opština od fiktivno zaposlenih, transparentnost konkursa za školstvo i zdravstvo i rangiranje kandidata, krivično gonjenje sudskih službenika zbog nepostupanja po krivičnim prijavama građana protiv političke elite, nemogućnost obavljanja funkcija od javnog značaja za sva lica povezana sa političkim aferama.

3. Sloboda medija koja podrazumeva formiranje regionalnog javnog medijskog servisa koji je proklamovan ustavom i koji bi bio konkurent medijskim servisima kojima manipulišu politički poltroni.

4. Pokretanje lokalne ekonomije: zaustavljanje pogubnih privatizacija preduzeća i podsticanje lokalnog preduzetništva putem preusmeravanja subvencija sa inostranih preduzeća koja eksplotišu radnike, na domaće fabrike, privatne preduzetnike i poljoprivrednike.

5. Zaštita radničkih prava: isplata zaostalih zarada radnicima propalih niških preduzeća, formiranje nezavisne inspekcije koja će ispitati uslove rada u pojedinim preduzećima u Nišu i okolini.

6. Konačno rešavanje problema infrastrukture koja se nameću godinama: izmeštanje pruge iz šireg centra Niša i pitanje azila.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *