Studenti komunikologije i žurnalistike na Ekopolis festu

Pete večeri na Međunarodnoj smotri ekološkog i arheološkog filma „EKOPOLISfest“ biće obeležen Svetski dan okeana i promovisani dokumentarni filmovi studenata Filozofskog fakulteta. Program počinje u 17,30 sati u Sali bioskopa „Kupina“.

160609-ekopolis

Nakon uvodne reči prof.dr Ivana Cvetanovica, izvršnog direktora EKOpolisa, biće prikazana četiri dokumentarna filma studenata sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu. Program je predložila asistentkinja Miljana Nikolć. Videćemo filmove: Ne-mogućnosti zapošljavanja mladih, koji potpisuju Ana Jovanović i Marija Milenović; Brdski biciklizam u Crnoj Travi, autora Ilije Manasijevića, Ilije Cvetkovića, Ivana Cvetkovića i Lazara Nikolića; Lečenje sportom – brazilskom džiju džicom do zdravog duha i tela, autora Uroša Stefanovića i film Pozoriste lutaka-SUSRETI, Nis, 2015, koji je nastao kao zajednički projekat grupe studenata Departmana za komunikologiju i novinarstvo.

Povodom Svetskog dana okeana, u okviru ekološkog programa Smotre, ljubitelji dokumentarnog filma videće italijanski film „Tajne vode Palerma” (Le acque segrete di Palermo), u režiji Stefanie Casini. „Palermo je grad na Siciliji. Duboko u utrobi ovog grada kriju se mnogi kanali koji su vekovima korišćeni za sakupljanje vode. Naučnici pokušavaju da saznaju ko je sve koristio ove kanale, da li je postojala organizovana distribucija vode, kakve su legende pričane generacijama o ovim kanalima.“

Iako nije zvanično proglašen od strane Ujedinjenih nacija, svetski Dan okeana se slavi svakog 8.juna i to od. 1992. godine, pošto je taj datum utvrđen na samitu u Rio de Žaneiru. Ovaj dan je prilika da se slavi svetski okean i naša lična povezanost sa morem. Svetski okean je neophodno čuvati iz mnogo razloga, a najvažniji među njima su sledeći: okeani proizvode najveći deo kiseonika koji udišemo, pomažu ljudima da se prehrane, reguliše našu klimu, čisti vodu koju pijemo, predstavlja izvor mogućih lekova.

Trinaesta međunarodna smotra EKOPOLISfest, završava se 9.juna. Na programu ove jedinstvene manifestacije u kulturi, koja se po rečima umetničkog direktora Dragana Vidojkovića organizuje pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula i uz podršku Italijanskog instututa za kulturu, Gete instituta u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, ambasade Crne Gore, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu, Filozofskog fakulteta u Nišu, biće prikazana 23.dokumentarna filma. Ovim programom je i kroz filmsku umetnost dat doprinos obeležavanju gradske slave i Dana Sv. cara Konstantina i carice Jelene u Nišu.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *