Studentkinja i profesor harmonike osvojili prva mesta na takmičenju „Svetski trofej“ u Kanadi

Dejana Radanović, student harmonike u klasi prof. doc. Nikole Pekovića, osvojila je Prvo mesto na jednom od najprestižnijih takmičenja harmonike u svetu „Svetski trofej“ održan 17. novembra 2018. godine u Viktoriji (Kanada).

Stefan Popović je zauzeo treće mesto dok je Stefan Velevski zauzeo peto mesto. Ovo takmičenje se još od 1951. svake godine održava u drugoj zemlji a ove godine je održano u Viktoriji.

Art family i Dejana

Svetski trofej u kategoriji World music osvojio je i Nikola Peković sa svojim trijom (link) „Art Family“, koji čine profesori Fakulteta umetnosti u Nišu docenti Nikola Peković i Andrija Minčić i saradnik Nikola Cvetković, i time su se po prvi put u istoriji Svetskog trofeja, dugoj 68 godina, student i profesor popeli na pobedničko postolje!

Jako je teško odgovoriti na pitanje kako se osećam povodom osvajanja ovako značajnog trofeja, iz razloga što se utisci još uvek nisu dovoljno slegli. Dosadašnji utisci su fenomenalni, jedan neverovatan osećaj. Onaj osećaj zadovoljstva kada čovek ostvari jedan veliki, dugo željeni cilj. Utisci sa takmičenja su zaista divni! Ovo je takmičenje na jednom visokom, svetskom nivou, počev od organizacije do samih učesnika. Bila je čast svirati i predstaviti Fakultet umetnosti, državu i sebe svirajući najeminentnijim ljudima iz sveta harmonike i svirati na jednoj takvoj velikoj sceni“ – kaže Dejana Radanović.

Nikola Peković kao docent na glavnom predmetu Harmonika bavi se i pedagoškim radom na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Sa 23 godine postao je najmlađi docent u Republici Srbiji. Njegovi studenti osvojili su preko 30 prvih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Veoma sam ponosan i na pobedu mog trija „Art Family“ na Svetskom trofeju harmonike u kategoriji „World music“, ali mi je žao što moja sestra Bojana, lider ove grupe, nije na vreme dobila vizu pa je bila sprečena da krene sa nama u pohod na ovaj jedinstveni pehar. Morali smo za kratko vreme da promenimo koncepciju nastupa koji su do tada bili obojeni zvucima gusala i Bojaninim glasom. Imajući u vidu da moji prijatelji Andrija Minčić i Nikola Cvetković nastupaju već duže vreme sa nama, ne samo da su uspeli da nadomeste Bojanino odsustvo, nego smo kao tim, uz jednoglasnu odluku žirija pobedili na jednom od najvažnijih takmičenja za harmoniku u svetu. Za 20 godina iskustva na različitim takmičenjima nisam doživeo da publika publika i žiri ustanu i ovacijama pozdrave nastup. To nije praksa, a nama se dogodilo i osećaj je neprocenjiv. Svi članovi trija „Art Family“ rade na Fakultetu umetnisti u Nišu i čast je kada znate da ste dostojanstveno predstavili svoju državu, grad i fakultet sa kojeg dolazite. Ovom prilikom želim da se zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Fakultetu umetnosti u Nišu kao i našim domićinima u Kanadi bez čije pomoći bi naš odlazak na ovo prestižno takmičenje bio mnogo teži.“ – izjavio je Nikola Peković.

gradjanin/FU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *