Stvarni ili manipulativni budžet grada Niša?

Milosav-Jukic1
piše: dipl ing Milosav Jukić

Novo rukovodstvo grada je počelo mandat ostavštinom starog, usvajanje budžeta za prošlu i rebalans budžeta za novu godinu. Odmah se vidi malo ostvarenje budžeta za prošlu godinu, 60,59%! Zašto je to tako? Prvo, glavni za budžet prošle godine, bar se sam time hvalio, je bio pravnik! Što ne bi smelo nigde da se desi, kod nas se desilo. Drugo, naš budžet je stvar dogovorne ekonomije.

Kada se sagledaju realni prihodi grada dođe se do sume 7-8 milijardi dinara Isto toliko se realno može potrošiti. Postaviš sebi prosto pitanje, a gde su tu moji drugari, gde sam tu ja? Ne možeš ništa od toga da ubaciš u budžet, nema mesta. I tu počinje „dorada“ budžeta. Izmišljaju se prihodi da bi dostigli željenu vrednost kako bi u budžet ušli željeni rashodi. Tako u budžetu za 2015. godinu predvidiš prihode od prodaje nefinansijske imovine od 1,1 milijardu a ostvariš to sa 7,36%! Predvidiš kreditno zaduženje od 2 milijarde! Povećaš po malo i ostale prihode i eto te do 12 milijarde. Za 2016-tu godinu od prodaje nefinansijske imovine predviđeno je još više, 1,8 milijardi!

Skupština-grada-Niša
Skupština grada Niša – slobodna ilustracija

Sada, kada si došao do željenog iznosa primanja, u rashode ubaciš i one „željene“. Počinje primena budžeta. Svima je jasno da su 12 milijardi prihoda 12 papirnih milijardi. Da si realno pravio i ostao na 7-8 milijardi to bi otišlo na plate i redovne troškove Gradske vlasti, na potrebe škola i indirektnih korisnika budžeta i toliko. Ne bi tu bilo mesta za druge, ne tako obavezne troškove.

  • Dotacije nevladinim organizacijama ostvarene sa 257 miliona (92,96% ostvarenje!).
  • Ostale dotacije i transferi ostvareni sa 146 miliona (95,25%!).

Šta bi se desilo da ovaj rashod od 400 miliona bude deset puta manji? Ništa. Nema zakonske obaveze da postoji. Za finansiranje medija smo odvojili 50 miliona! Kao niko u Srbiji. Niš, grad bogatih. Koliko je to 50 miliona? Uzmimo primer opština. Odlukom o utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama i rasporedu transfernih sredstava iz budžeta grada Niša u 2015. godini i to Opštini Pantelej 57.268.521 dinar, Opštini Crveni Krst 55.063.000 dinara, Opštini Palilula 61.987.479 dinara, Opštini Medijana 64.404.000 dinara i Opštini Niška Banja 51.609.000 dinara“. Za medije koliko za jednu Opštinu! Ove godine Opštine će samo sanjati prihode koje odvajamo za medije. Predviđeno je za medije 92.950.000 dinara!

Da bi primili sredstva ti koji želimo da prime, a ne oni koji moraju primiti, nisu isplaćivane jubilarne nagrade, putne kartice i šta sve ne. Slede tužbe prema gradu i naplata sudskih troškova. U 2015-toj je za sudske troškove otišlo preko 150 miliona!

Ako te neko pita „što ne plaćaš svoje obaveze prema javnim preduzećima i indirektnim korisnicima budžeta?“, odgovor je prost, „nema para u budžetu“ (otišle na željene rashode), „budžet se ne puni predviđenom dinamikom“ (predvideo si više nego što će doći) i tako redom.

Ukoliko nova Gradska vlast ne izmeni budžet u skorom vremenu i ostane pri „projektovanom“, ništa od lepih reči na prvoj sednici Skupštine grada. Nastaviće se „dogovorna ekonomija“ i sve veći pad Niša.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *