Sukob frakcija u niškoj vlasti oko postavljenja novih direktora

U strankama na vlasti u Nišu, predvođenom Srpskom naprednom strankom(SNS), sutra je Dan D za kadroviranje novih direktora javnih preduzeća i ustanova. O čemu se zapravo radi? Rok konkursa koji je raspisan pre mesec dana, ističe sutra, ali pošto je subota neradan dan nadležne uprave, taj rok zapravo ističe danas.

Skupština bi trebala da odlučuje o novim direktorima

Ništa to ne bi bilo čudno da u samoj Srpskoj naprednoj stranci ne postoje bar tri struje koje favorizuju svoje kandidate, a od frakcija nisu imune ni druge stranke na vlasti, čiji apetiti na fotelje takođe postoje.

Jeste, to je klasična borba za vlast, ali to nije sad izmišljeno, to traje od kada je višestranačje uvedeno posle socijalizma. Sve tri struje, koje postoje u SNS imaju neke svoje kandidate koji bi danas trebali da predaju upravi svoje kandidature. I tu je sada problem jer sama vlast(te tri frakcije) bi trebale da iznedre jednog ili dva kandidata o kojima bi skupština trebala da odlučuje, a za većinu preduzeća ima ih više. Takav je sistem partokratije da onaj ko nema stranačku podršku, takozvane nestranačke ličnosti, ne moraju ni da podnose kandidaturu jer će teško „proći“ na skupštini. Uz sve to, SNS bi trebala da ispoštuje koalicione partnere pa da i njima „da“ neko mesto direktora. zato sad traju zivkanja telefonom, nekakvi sastanci, „pružanje ustupaka“ ako se dođe do kompromisa…  – priča nam jedan funkcioner naprednjaka.

Nedavno su na kolegijumu Gradskog veća Niša, „pale teške reči“ po ovom, ali i po drugim pitanjima. Sadašnjim direktorima gradskih preduzeća ističe mandat u oktobru mesecu.

Onih sedam direktora javnih preduzeća kojima se klimala fotelja pre par meseci i koji su ostali na funkcijama i moguće je da će oni biti na konkursu zamenjeni, ali to u ovom trenutku niko ne može da tvrdi sa sigurnošću – objašnjava ovaj funkcioner.

M.S.

4 Comments

  1. Niska sramota traje i dalje!Narod je posebna prica,uplasen,zatucan,sebican i ovi sto vladaju,to znaju odlicno,pa maksimalno koriste i bahate se!Sto napisa neko,negde,od Mecke nadole,drugaciji ljudi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *