Sumnja u nepotizam (2.deo) – Agencija za borbu protiv korupcije proverava ugovor dekana Ilića sa Institutom Niška Banja

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da direkorka Instituta za lečenje i rehabilitaciju “Niška Banja” u Nišu, Marina Deljanin-Ilić nije obavetila ovaj organ da je svom suprugu Stevanu Iliću (dekanu Medicinskog fakulteta) produžila radni odnos u ovom lečilištu, iako je u novembru prošle godine napunio 65 godina, a nije otišao u penziju, prenosi list Blic. U Agenciji navode, ukoliko se dokaže „krivica“ Deljanin-Ilić, agencija će dati preporuku za razrešenje direktorke, navodi ovaj list. Direktorka je za gradjanin.rs rekla ranije „da je otvorila četvore oči“ kada je potpisala ugovor Instituta sa dekanom Ilićem, (kardiologom na institutu) i da je sve po zakonu.

niska-banja-ilic

-Ukoliko je imenovana u svojstvu direktora navedene ustanove zaključila ugovor o radu sa svojim suprugom, postupila je suprotno odredbama članova 27 i 32, stav jedan, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Mere koje se izriču funkcioneru zbog povrede ovog zakona su mera upozorenja i mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje. Pred Agencijom je u toku postupak prethodne provere, odnosno prikupljanja dokaza o tome da li su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za pokretanje postupka – kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Gradjanin.rs je ranije pisao o ovom slučaju gde je postojala sumnja u nepotizam, a poslednju reč će dati ova agencija.

Direktorka Deljanin-Ilić potvrdila je ranije “Gradjaninu.rs” da je dekanu Iliću produžen ugovor, ali i kazala da postoji zakonski osnov po kome je to urađeno.

-Sigurno da postoji zakonski osnov. To je da onaj ko počne na fakultetu godinu, a stekne uslov za penziju, mora da završi škosku godinu što je u ovom slučaju 30. septembar 2015 godine. To je na svim univerzitetima, nije to specifikum za niški univerzitet. On mora da završi školsku godinu i to je obavezno. Pošto smo mi nastavna baza Medicinskog fakulteta i pošto je to jedinstveni radni odnos, automatski to se jednostavno podrazumeva. Znači za njega (dekana Ilića) u ovom slučaju ništa više, ali ni manje nije urađeno. Postoji član odredbi, znači Zakon o radu predviđa, jeste do 65 godina, ali ukoliko se s poslodavcem drugojačije ne dogovori. Konsultovala sam dekane drugih fakulteta, to je bila moja obaveza prema Zakonu o univerziztetu i kao nastavne baze. On ovde nije muž, on je profesor Stevan Ilić, kao svaki profesor prema kojima jednako postupam. To što je igrom slučaja moj muž, ja to ovde gledam čisto profesionalno. Ja sam četvore oči otvarala da bih izbegla probleme. Mene je povredilo to da moj dosadašnji stručni rad pod sumnjama, kojima nema mesta jer i po Zakonu o radu i po Zakonu o Univerzitetu. Što se mene tiče, mogu doći inspekcije da provere moju profesionalnost-istakla je Deljanin Ilić.

M.S.