Sveti Tesla naizmenični

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Dejan Stojiljković

dexa33Kao grom iz vedra neba prostrujala je vest kako će se urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle prebaciti iz njegovog muzeja u Hram Svetog Save na Vračaru.

Podržavam inicijativu.

Evo, da obrazložim zašto.

Kao prvo, Tesla je bio veliki čovek, uz to još i genije, pronalazač, pa još i Srbin, sin pravoslavnog sveštenika.

Kao drugo, i Tesla i Rastko Nemanjić alias Sveti Sava dele istu sudbinu, obojici su tela spaljena nakon smrti.

Dobro, sad, SPC nas je uskratila za činjenicu da mošti prvog srpskog arhiepiskopa nisu spaljene na Vračaru.

Niste to znali?

Mošti Svetog Save su, u stvari, spaljene na Tašmajdanu jer se u to vreme na mestu današnjeg Hrama nalazila nepregledna močvara.
Pa šta? Reći će neko.
Pa ništa. Kažem ja. Ako naš verujući i bogobojažljivi narod misli kako oprost grehova nastupa onda kada lokalnom parohu uvališ 50 evra uz legendarnu opasku „Skrati, pope…“ što bi se sad raspravljali oko mesta na kome je davne 1594. Sinan-paša spalio mošti našeg najvećeg svetitelja?

tesla02A i nezgodno je.
Ko će sad da pomera onoliki hram?

No, vratimo se mi Nikoli Tesli.
Pošto će operacija pohranjivanja njegove urne, kako rekoše zvaničnici crkve i sekularne nam države, uspešno biti realizovana u predstojećem periodu, meni je pala na pamet jedna stvar…

Zašto samo Tesla?

Pa imamo mi još velikana koji su nas zadužili i čiji zemni ostaci treba da počivaju u hramu Svetog Save. Neko bi već mogao da organizuje inicijativu da se raskopa aleja velikana pa da se ostaci naših poznatih državnika, pisaca, slikara, glumaca itd. prebace na adekvatnije mesto.

I ne samo to.
Mogla bi crkva da krene sa kanonizacijom.
Tako bi pored Svetog Tesle Naizmeničnog dobili i na primer: Svetog Ivu Ravnoćuprijskog, Svetog Paju Otpisanog, Svetog Čkalju Nasmejanog, Svetog Krcuna Kočničara i tako dalje i tako bliže…

A ne bi bilo loše da se ta praksa primenjuje i ubuduće.

Vucic_crkvaSVasilija_2702Pa kad, daleko bilo, ova aktuelna garnitura političara poljubi popa u ruku i ode da se upozna sa Svetim Petrom, dobijemo i nove svece: Svetog Koštunija Neobaveštenog, Svetog Ivicu Raspevanog, Svetog Vučića Spasitelja, Svetog Dinkića Bankara, Svetog Tomu Diplomca, Svetog Čedu Prepoštenog…
Jedino Krkobabić Senior neće moći da se kanonizuje.
On će da živi večno.

A kako stvari stoje, sličan proces će u budućnosti moći da se obavi i ovde kod nas, u Nišu.

Tako ćemo dobiti Svetog Mileta Nobelovca, Svetog Baneta Kružnotočnog, Svetog Zorana Vinogradara, Svetog Ćiru Pretećeg, Svetog Pešu Nišliju…
Jedino direktor pozorišta Ivan Vuković neće moći da se kanonizuje.
On je već proglašen za Sotonu glavom i bradom pa nije po kanonima.
Može, eventualno, da se oslika na fresci u delu gde se prikazuje pakao, sa sve rogovima i trozupcem, kako u kazanu kuva krem niškog novinarstva na čelu sa velikomučenikom Svetim Peđom Faktografskim.

Da ne ispadne kako ja, ne daj Bože, imam nešto protiv crkve i uopšte uzev, cele ove inicijative, evo, lično ću da se pridružim u afirmaciji ove priče.

Naime, ima da se založim da se urednik ovog portala kanonizuje kao Sveti Gagi Građanin.
Jerbo, kako stvari stoje, ako izgura ovaj naš mali građanski projekat do kraja i od portala na kome čitate ovaj tekst napravi respektabilan medij – kanonizacija mu ne gine.
Do tada, za ostale, zemne stvari, moraće sam da se pobrine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *