Tender „nacrtan“ za Lexington bend i Željka Vasića ?

Javna nabavka za izbor muzičkog sastava i pevača koji će nastupati na organizovanom dočeku Nove 2019. godine na centralnom trgu u Nišu sadrži veoma specifične uslove kako bi kao izvođači bili izabrani Lexington bend i Željko Vasić, kazali su za Danas izvori bliski Niškom kulturnom centru, koji je organizator dočeka i „naručilac“ ove javne nabavke.

Direktor NKC Srđan Savić nije bio dostupan za komentar za ovakvu informaciju, kao i odgovor na pitanje zašto ova javna nabavka sadrži krajnje precizne, naročite i karakteristične uslove koje izvođači moraju da ispune.

Zakon o javnim nabavkama, inače, propisuje da se izvođači na ovakvim nastupima moraju „pribaviti“ kroz javnu nabavku.

Prema ovoj javnoj nabavci, muzički sastav koji će nastupiti na dočeku Nove na Trgu Kralja Milana mora da ima „najmanje tri studijska albuma od kojih su dva proglašena za album godine“, da bude dobitnik „Zlatnog diska za najprodavaniji album godine“ i „bar po jednog Oskara popularnosti u proteklih pet godina“, kao i „višestruki dobitnik Zlatnog melosa“.

Bend takođe mora da ima „bar deset koncerata u većim gradovima Srbije u protekle dve godine“, „bar jedan solistički koncert u Beogradu sa više hiljada ljudi“ i „bar jedan nastup pred 50.000 ljudi“.

Pevač koji će za doček Nove zabavljati okupljene na trgu mora da bude „izabran za pop pevača godine bar tri puta“ i dobitnik „nagrade za pop album godine“.

Uslovi su i da je „održao bar deset solističkih koncerata u većim gradovima Srbije u 2018. godini“, da je „nastupao na bar pet festivala gde je bar jednom pobedio“, da je „proglašen za kantautora godine bar dva puta“ i da je „bar dve sezone učesnik šou programa na nacionalnoj televiziji“.

Ponude se primaju do 3. decembra, kada će biti i javno otvorene, a nakon odlučivanja komisije znaće se i zvanično ko je “pobedio” na tenderu. Doček na trgu koštaće ukupno 10 miliona dinara, od čega će nešto manje od 2 miliona biti utrošeno na “tehničku realizaciju dočeka”, odnosno obezbeđenje skupa, izvođenje vatrometa, redarsku službu, prisustvo vozila Hitne medicinske pomoći i osiguranje učesnika i posetioca „kod renomirane osiguravajuće kuće“.

Slično funkcionišu i drugi gradovi

NKC je raspisao nabavku male vrednosti, koja između ostalog podrazumeva da ta institucija, kao naručilac, „može da pozove da podnesu ponude najmanje tri lica koja su prema njegovim saznanjima sposobna da izvrše nabavku“. Kriterijum za dodelu ugovora izvođačima je najniža ponuđena cena, navodi se u konkurnoj dokumentaciji.

Prema dostupnim informacijama, i druge lokalne samouprave navodno na sličan način „nameštaju“ javne nabavke za izbor izvođača na dočeku nove godine na svojim trgovima otkada je Zakon od javnim nabavkama predvideo da se i takve usluge moraju pribaviti na ovaj način.

Zorica Miladinović (list Danas)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *