Testiranje volje građana ili poligon za korupciju?

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milan Stefanović

izbori coverPočelo je počelo!

Na malim ekranima žestoki politički obračuni uzbudljiviji od Turskih serija,  plaćeni program, spotovi, naručeni novinarski tekstovi a ko pravi, radio džinglovi što se rimuju,  lako pamte i pevuše u autobusima, po gradovima konvencije, mitinzi, performansi, obilasci siromašnih, fabrika, gradilišta, otvaraju se nova radna mesta, sad će i neki most da se izgradi očas posla!

Svuda  plakati, letci, na svakom trgu vašarište boja, dele se upaljači, olovke, kalendari, ma šta ti srce ište.

Sa bilborda se smeše iz godine u godinu ista lica, tu i tamo po neko promenio klub za koji igra ali to je skroz ne bitna informacija u predizbornoj kampanji.  Sve fer, u rukavicama, niko nikog ne napada, svako sa svakim može, poučeni ranijim iskustvom  paze kakvu poruku prenose glasačima, igraju na sigurno, pokazuju da prate trendove a moderni su oni sa “koalicionim kapacitetima”. Eventualno im renomirana međunarodna marketing kompanija osmisli  neko novo predizborno obećanje,  ili im recikliraju neki stari dobri predizborni slogan koji sigurno dobija!

praseJagnjeće brigade pod rotacionim svetlima u napadu na Srbiju, ni jedan pedalj ove napaćene i osiromašene zemlje ne sme da se zaboravi, svaki seljak i građaNIn moraju da dobiju svoju dozu kampanje!

Autobusi, ozvučenja, avioni  kamioni, ima se može se, gledaš ne veruješ, pa se prosto pitaš: “otkuda im pare za toliku kampanju”?

OTKUDA IM PARE???

Čekaj, to je stvarno kao pitanje ili vic?

izbori_glasanje_listic.11435Pa na to pitanje u Srbiji i vrapci na grani znaju odgovor.  Vrapci kažu, ako im je verovati, da u Srbiji sve političke partije, bilo na vlasti ili u opoziciji (a svi su oni nekad bili na vlasti ili su i sada negde na vlasti), dakle svi redom svoje izborne kampanje od kako je uveden višepartijski sistem finansiraju u najvećoj meri od novca  svih nas, građana Srbije, tj iz budžeta.

A šta mislite, što su se tukli onoliko za svako direktorsko mesto, za svako javno preduzeće, za svaki Upravni odbor?

Sad će sve to da se naplati i sve te inače “uspešne” firme i preduzeća lepo ima da izdvoje neku paricu, da se to provuče kroz dva tri računa da ne bude baš očigledno, i da se iskoristi za kampanju!

Ostaće neke ulice u blatu, neki stanovi nedogrejani, neki radnici bez plate, bolesnici bez skenera, EPS će da nas časti uvećanim računima,  uzeće se i krediti  ako treba, ali kampanja mora da se odradi valjano!

Ne rade oni to zbog njih, nego zbog nas!

Njima je tih kampanja preko glave, više ne znaju ni koje boje nose ni šta pričaju ni za koji tim igraju, oni bi vlast podelili i bez kampanje, ali eto da ne ispadne da su se sve dogovorili unapred, da nas ispoštuju, kao ljude, glasače, mora malo da se uradi i kampanja, da se para zavrti, a pošto kampanju rade za nas i zbog nas, neće valjda svoje pare da troše? Pa naše će, a čije će, to Vam je skroz logično, tako bar… vrapci kažu!

izbori 2012 za koga da glasam med i mlekoNe verujete? Bože, gde vi živite?

Po poslednjem izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije skoro sve političke partije  su u dugovima do guše, u kreditima, a nekim strankama su računi u blokadi mesecima.

Ali sve to ih ne sprečava da imaju “agresivnu” medijsku kampanju, da se osmehuju  i obećavaju brda i doline sa takvim optimizmom i entuzijazmom na licu da bi im svaki glumac pozavideo na karakternim ulogama!

Dok “obični” građani “pozelene” i razbole se od muke zbog dve neisplaćene rate kredita banci od 200 evra, naši političari pokazajuju da su svetski igrači, pa ni višemilionske sume koliko su dužni ne mogu da im skinu osmeh i samouverenost sa lica.

Interesantno je da je prošle godine pomenuta  Agencija za borbu protiv korupcije podnela preko 400 zahteva za prekršajne postupke protiv političkih partija i to zbog kršenja Zakona u vezi koriščenja novca. Mislite da se neko zabrinuo zbog toga? Briga njih, platiće oni sve te kazne/prijave/opomene, ali na kukovo leto, ili kad na vrbi rodi grožđe, kako vam je lakše.

Da rezimiramo, izbori jesu testiranje izborne volje građana, ali su i poprište korupcije i zloupotrebe javnih resursa i para. Nije da ne postoje mere koje bi mogle da se primene da se to ne desi, ali ko da ih usvoji i sprovede? One iste stranke koje izlaze na izbore i planiraju kampanju od “svog” novca? Pa ko je taj što je sam sebe uhvatio u krađi?

Za sistemsko rešavanje ovog decenijskog problema u Srbiji su potrebni strogi propisi i zakoni, a oni nikako da se usvoje. Pored zakona potrebna je i dobra volja ljudi na vlasti, ali je nismo primetili. Jedno od najlakših a zakonskih rešenja je recimo izbor Nadzornog odbora od strane poslanika Skupštine Srbije, a u vezi predstojećih izbora. To je inače zakonska obaveza, a poslednji put je ovakav Nadzorni odbor uspostavljen  za izbore decembra 2000-te, pa me nešto ne greje sunce da će Skupština Srbije ovog puta ispoštovati zakon i izabrati isti. Ispada da od kako smo “osvojili” demokratiju, nadzor nismo imali, valjda pod “demokratijom” sve pošteno pa nam i ne treba!

izbori-2012Mogla bi recimo Agencija za borbu protiv korupcije da uradi i ovog puta kontrolu finansijskih izveštaja stranaka o izbornoj kampanji, kao što su radili 2012-te godine. Samo, načuo sam da ovog puta za takvu “nezavisnu” kontrolu neće biti para iz budžeta.  A ni te 2012-te se sa tom kontrolom nismo usrećili, još uvek nisu donete odluke za uskračivanje budžetskih sredstava za one stranke koje su onomad na izborima kršile zakon, a javnost još uvek nije ni videla podatke o tome. Valjda su planirali da nas obaveste ko je krao na izborima 2012-te pre nego da uđemo u EU, pa im se ne žuri…

Mogli bi svoj doprinos u borbi protiv stranačke izborne korupcije da daju i prekršajni sudovi, mogli bi ali neće. U 2013-toj godini imamo preko 500 postupaka protiv političkih stranaka a zbog kršenja zakona o finansiranju stranaka. Od 500 postupaka u prošloj godini okončano je samo 10-tak, što jasno pokazuje da se prekršajni sud ne meša u svoj posao i da ne želi da utiče na “izbornu volju građana”.

A policiju i javno tužilaštvo da i ne pominjemo. Mogli bi i oni da se oglase povodom silnih stranačkih prepucavanja sa zadnjih izbora vezanih za nepravilnosti pri brojanju glasova, “kupovine” glasova, zloupotrebe javnih resursa.  Tada su neki nalazi džakove sa glasačkim lističima u kontejnerima, a policija i tužilaštvo se nikad nisu oglasili ni zbog jednog izbornog incidenta. Nisu niti će, a setite se kako je izgledalo kad smo u Nišu imali 5 izbornih krugova, kao da je olimpijada a ne lokalni izbori.

Mogla je i Skupština Srbije da donese dugo očekivani zakon o uzbunjivačima – takozvanim duvačima u pištaljku, onim hrabrim ljudima koji ukazuju na zloupotrebe u javnim preduzećima. Da imamo taj zakon, koji bi trebalo da ih štiti, mozda bi neko i imao hrabrosti da prijavi zloupotrebu direktora oko izbora, a ovako, bez zakona, takav potez je ravan samoubistvu (a i sa zakonom to u Srbiji i dalje liči na samoubistvo iz zasede).

I tako, mogao bih da nabrajam do izbora šta je moglo da se uradi da ne bude zloupotrebe javnih resursa u cilju finansiranja stranačkih kampanja, mogao bih ali neću, poštujem vaše vreme i živce, svi u Srbiji sve znaju, pa i vrapci na grani, samo nekako svi čute, vrapci pevaju, vetar nosi a kampanje prolaze!

I zato, pamet u glavu, use i u svoje kljuse, i znajte, od zakona se u Srbiji niko ovajdio nije, ali su od izbora to uspeli mnogi…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *