Traje borba za dokazom da EPS nezakonski isključuje električnu energiju

Na osnovu zaključaka sa tribine UPSS-a „Električna energija, javno dobro ili monopol“, koja je održana 25. 8. 2017, UPSS se obratio svim institucijama i u saradnji sa Centrom za zaštitu potrošača pokrenuo postupak kolektivnih tužbi.

Apelacioni sud je odgovorio da su sudije nezavisne i da je neujednačena sudska praksa normalna stvar.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je već bilo konkretno u svom odgovoru i u dobroj meri potvrdilo stavove UPSS:

  • Ministarstvo konstatuje da je EPS dužan da formira savetodavno telo u kome će biti uključeni i predstavnici potrošača i da odluke može donositi tek po dobijanju mišljenja tog tela i to na transparentan, objektivan i ne diskriminirajući način.
  • Da je EPS-u zakonom zabranjeno da obustavi električnu energiju ako u domaćinstvu živi ugroženi potrošač zbog uzrasta, posebnih potreba ili bolesti.
  • Da je EPS-u zakonom zabranjeno da, u slučaju isključenja sa distributivne mreže, odnosno obustave električne energije, ponovno uključenje uslovljava plaćanjem zastarelih dugova.

Zaključak Ministarstva prenosimo u celini:

Shodno napred navedenom, Vaš dopis u kome ste naveli da imenovani trgovac ne ispunjava svoje obaveze koje su propisne Zakonom, prosleđen je Sektoru tržišne inspekcije radi preduzimanja daljih mera u okviru ovog ministarstva“.

UPSS je dobio odgovor i od Evropske energetske zajednice u kome smo pozvani na sastanak, uz prisustvo eksperata EEZ, radi razmatranja ove problematike.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *