Treći Festival „Teatar na raskršću“

Treći festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ održaće se u Narodnom pozorištu Niš od 5. do 12. septembra 2022. godine.  Publika će imati priliku da pogleda deset predstava iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turske, kao i da prisustvuje mnogobrojnim promocijama knjiga, monografija i časopisa, tribinama i okruglim stolovima. 

U ponedeljak 5. septembra u 19.30 u foajeu pozorišta, prisutne će pozdraviti gradonačelnica Niša, gospođa Dragana Sotirovski i direktor Narodnog pozorišta Niš, gospodin Spasoje Ž. Milovanović. Nakon toga, gospodin Radovan Jokić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i informisanja, svečano će otvoriti Festival u sali Narodnog pozorišta Niš, a potom će uslediti izvođenje predstave Dušana Jovanovića OSLOBOĐENjE SKOPLjA, u režiji Gorčina Stojanovića, koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Leskovac.

Narednih večeri Festivala sledi 6 predstava glavnog, takmičarskog dela programa, koje je odabrao selektor prof dr Vlatko Ilić:

HRVATSKI PUT KA SREĆI, autorski projekat reditelja Bobe Jelčića, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb, Hrvatska (6. septembar);

Avgust Strindberg, GOSPOĐICA JULIJA, režija Haris Pašović, Opera i teatar Madlenianum, Beograd, Srbija (7. septembar);

Elfride Jelinek, RECHNITZ – ANĐEO UNIŠTENjA, režija Sabine Mitreker, Sarajevski ratni teatar SARTR i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Sarajevo, BiH (8. septembar);

Johanes fon Tepl, ORAČ I SMRT, režija Silviu Purkarete, Narodno pozorište u Jašiju, (“Vasile Alecsandri” National Theatre in Iasi), Jaši, Rumunija (9. septembar);

MY NAME IS GORAN STEFANOVSKI, režija Branislav Mićunović, NU Dramski Teatar Skoplje, Skoplje, Republika Severna Makedonija (10. septembar);

VITEZOVI LAKE MALE, autorski projekat Andraša Urbana, pozorište „Deže Kostolanji“  (“Kosztolányi Dezső”), Subotica, Srbija (11. septembar)

Po završetku svake predstave iz takmičarskog dela, u gornjem foajeu pozorišta će biti organizovan okrugli sto kritike, koji je otvoren za sve posetioce Festivala.

U ovom vremenskom periodu, biće izvedene i 2 predstave iz pratećeg programa:

Ejmi Nustbaken i Nura Sadava PROBUDILA SAM SE BEZ GLASA, režija Tamer Levent, Bu Japim produkcija, Istanbul, Turska  i to u 18.00 u sali Pozorišta lutaka (7. septembar)

Antonio Tabuki, ŽENA IZ PORTO PIMA, režija Miloš Latinović, produkcija Upalimo reflektore i Fort Forno, u 22.00 u kafeu Pandora (8. septembar)

Poslednjeg dana Festivala, svečano će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, nagrade za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, specijalna nagrada Festivala, nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara. Nakon dodele nagrada, biće odigrana predstava u čast nagrađenih  U RALjAMA ŽIVOTA, po romanu Dubravke Uglješić, u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Cena kompleta karata za glavni program Festivala, koji se održava u Narodnom pozorištu, iznosi 3200 dinara, a cena pojedinačne karte u pretprodaji je 700 dinara, dok će na dan izvođenja predstave biti 900 dinara. Cena karte za predstavu „Probudila sam se bez glasa“ iznosi 200 dinara, dok je za monodramu ,,Žena iz Porto Pima“ ulaz besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni pozorišta od danas. Broj mesta za ovu monodramu je ograničen.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *