Treći zračni aparat ukida liste čekanja

Kako je tender Svetske banke završen, sva tehnička dokumentacija pripremljena a neophodni uslovi obezbeđeni, u Upravi niškog Kliničkog centra nadaju se, da bi treći, novi i najmoderniji zračni aparat, trebalo da im bude isporučen već nakon novogodišnjih praznika. Niš će, prema rečima nadležnih, dobiti prvi od ukupno šest akceleratora, koliko će biti raspoređeno po Srbiji, a uz dva koja su pre dva meseca namontirana u „bunkeru“, do polovine 2017. godine liste čekanja trebalo bi da budu „izbrisane“.

Klinicki-centar

Prema podacima u koje je redakcija „Građanina“ imala uvid, već nekoliko godina, lista je brojala uglavnom oko sedam stotina onih pacijenata koji su čekali na zračnu terapiju, a pre isporuke dva nova zračna akceleratora koji su počeli sa radom početkom oktobra, ta brojka dostigla je čak 750.

Od kako smo stavili u funkciju dva nova akceleratora koje nam je doniralo Ministarstvo, za manje od dva meseca lista čekanja smanjila se za više od 300 pacijanata, a sada, kada nam bude stigao  i treći aparat, koji će biti moderniji od prethodnih jer će imati i tzv. CT simulator, naše procene su da više neće ni biti onih koji će morati da čekaju, objašnjava prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC.

Prvi čovek niškog bolničkog centra ističe da će uz pomoć tog CT simulatora, biti skraćena procedura, jer će se tačno i na licu mesta znati regija koja treba da bude zračena, kao i da će osim toga, prilikom montiranja aparata, biti odrađena potpuna rekonstrukcija izolacije u prostorijama čime bi trebalo da bude rešen dugogodišnji problem vlage koja je smetala starim akceleratorima.

Dobra stvar je to što su svi aparati „bliznačeni“, odnosno ukoliko se nešto desi našim mašinama pacijenti će istog trenutka biti prebačeni u kragujevački zdravstveni centar i obratno, tako da niko neće više čekati, a ako treba uvešćemo i treću smenu koja će raditi, samo da pacijenti ne bi trpeli, navodi Radovanović.

Medijski radnik Vesna Milić, kaže da je ovo posle mnogo godina veliki pomak za sve onkološke pacijente, kojih je nažalost sve više.

Realno govoreći, preko 2 miliona građana iz ovog dela zemlje gravitira ka našem KC, i zaista su ljudi imali ogromen probleme i sa prevozom i sa čekanjem, ali je evidentno da je konačno to počelo da funkcioniše normalno i da će po zakonu logike, kada stigne i taj treći aparat situacija biti još bolja.

Zbog novih aparata, izgradnje novog Kliničkog centra ali i uvođenja novih usluga, u Upravi ove ustanove kažu da će odmah nakon praznika od države tražiti dozvolu da se uposle i lekari, posebno oni koji su deficitarni trenutno, i kako kažu, nadaju se pozitivnom odgovoru jer su ispunjeni svi uslovi.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *