Tribina „Borba protiv korupcije u gradovima i opštinama Srbije“

Tribina „Borba protiv korupcije u gradovima i opštinama Srbije“ zakazana je za sutra u četvrtak 12. jula 2018. godine u Mesnoj zajednici Božidar Adžije na Bulevaru Nemanjića. Tribina počinje u 17:00 časova. Na tribini će govoriti Zorica Miladinović, koordinatorka LAF Niš u ostavci, Zoran Gavrilović, direktor BIRODI-a i dr Vesna Crnogorac, upravnica Centra za integritet.

Ilustracija: Korupcija u birokratiji

Organizatori tribine su Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Centar za integritet (Niš).

Iako je Niš godinama unazad bio lider u insitucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, a niški Lokalni antikorupcijski forum (LAF) je u Modelu LAP-a naveden kao obrazac za osnivanje i rad svih budućih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji, donošenje niškog LAP-a danas kasni više od godinu dana, navode organizatori kao jedan od razloga za održavanje tribine.

Na tribini će prvi put biti predstavljen alternativni Godišnji izveštaj BIRODI-ja o tome da li su i u kojoj meri u gradovima i opštinama u Srbiji usvojeni Lokalni antokorupcijski planovi (LAP) i formirana lokalna tela za borbu protiv korupcije.

Prema Modelu LAP-a, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, rok za usvajanje ovih planova istekao je 30. juna prošle godine.

Na tribini će se, takođe, govoriti dokle se stiglo u izradi Lokalnog antikorupcijskog plana Grada Niša i koji su problemi pratili taj proces.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *