Tribina: Istorija fašizma kao opomena dokle dovodi populizam u medijima i društvu

U Niškom kulturnom centru održana je tribina „Kultura dijaloga u doba populizma“. Mnogo je bilo zainteresovanih, pogotovo studenata koji su imali vrlo zanimljive diskusije.

Gosti tribine – klik za uvećanje

Učesnici su bili: Zoran Hamović urednik izdavačke kuće „Klio“, Muharem Bazulj pisac, prevodilac, novinar, Maja Vukadinović kulturolog i analiičar medija i Velibor Petković profesor i radio voditelj.

Različito je shvatanje populizma među građanima, ali se svodi na kritiku trenutnog stanja. Populizam trenutno isključuje dijalog i nameće demagogiju, upravo je dijalog neophodan radi suprostavljanju populizmu, čulo se na tribini.

Hamović je naglasio da smo zapali u populizam u onom trenutku kada smo dopustili autoritetima da odlučuju o našim životnim pitanjima.

Muharem Bazulj smatra da je doba populizma započelo od studentskih demonstracija 1968, kada je studentima veliki vođa rekao „da su u pravu“ i da od tog doba nastupa era neobrazovanja.

Najgori đaci su postali rukovodioci na bitnim funkcijama, ljudi sa lažnim doktoratima postali su ministri, mnogi imaju lažne diplome, a obavljaju rukovodeće funkcije i to se zna, ali se ništa ne preduzima – rekla je Maja Vukadinović, kulturolog.

Učesnici tribine

Naglašeno je da je populizam odsustvo kritičkog mišljenja i ulizništvo koje široke mase dovodi do čistih konzumenata servirane informacije, bez bilo kakvog kritičkog mišljenja prema njoj.

Utešno je što je populizam globalni problem, koji je nažalost u siromašnim društvima mnogo više izražen. Inernet kao savršen mediji preko socijalnih mreža služi za oblikovanje javnog menja u jednoumlju i ako neko misli drugačije, on bude izvrgnut osudi. Velika odgovornost je i na medijima – da se obnovi kultura dijaloga jer tonućemo u sve veći populizam iz koga stoji despot. Istorijski primer fašizma je velika opomena dokle populizam može da dovede, rečeno je na tribini.

Dijalog je suprostavljen populizmu i bez njega neće biti stvarne demokratije. Zaključeno je da je apatija u kome se društvo nalazi sestrinski izraz populizmu.

Кao deo projekta Populizam i mediji: jačanje participativnih praksi i javnog dijaloga tribinu organizuje Fakultet dramskih umetnosti u saradnji sa Izdavačkom kućom Clio iz Beograda i Niškim kulturnim centrom, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija i Misije OEBS-a u Srbiji.

P.Z.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *