U Aleksincu opada stopa nezaposlenosti – čeka se jedan krupniji investitor

U opštini Aleksinac je 2012. godine bilo 8.400 nezaposlenih lica dok je danas ta brojka ispod 7.000 građana. Trend smanjenja nezaposlenih osoba postoji, ali po rečima opštinskih čelnika potreban je još jedan krupniji investitor koji će apsolutno „oboriti“ stopu nezaposlenosti koja je pre četiri godine iznosila čak 56 odsto.

 

Čedomir M. Rakić, zamenik predsednika opštine ističe da je na značajno smanjenje stope nezaposlenosti uticala firma „Gramer“ koja je uposlila čak 1.700 radnika.

Naš plan je da praktično ceo Aleksinac postane jedna radna zona. To je teško ostvarivo do kraja 2016. godine, ali sledeće je moguće. Preko “Gramera” je veliki broj građana našao posao, tu su još i “Monicom” koji prerađuje poljoprivredne proizvode i još nekoliko privrednih subjekata koji dobro funkcionišu. Preko lokalnog plana za samozapošljavanje je takođe dosta ljudi upošljeno. Sada nam je potreban još jedan krupni investitor kao što je “Gramer”. Mi imamo pripremljeno zemljište koje čeka tog poslodavca, a parcela koja je proglašena radnom zonom je pored Koridora 10 tako da nudimo sve pogodnosti za dolazak investitora koji bi bio inicijalna kapisla za značajno smanjenje nezaposlenosti – kaže Rakić.

On dodaje da se teško mogu spojiti dva objekta “Gramera” u jednu radnu zonu pošto su udaljeni jedan od drugog, hiljadu i po metara.

Mi svake godine radimo lokalni akcioni plan gde izdvajamo određena sredstva za aktivnosti oko samozapošljavanja. Mi smo četvrta kategorija po nerazvijenosti i kao takvi smo dobili ukupno 16 miliona dinara koji su poslužili programima zapošljavanja. To je podrazumevalo stručnu praksu i zapošljavanje teže zapošljivih kategorija – kaže Uroš Veličković koji sprovodi u opštini ovaj akcioni plan.

gradjanin.rs

Medijski sadržaj „Dobro mesto za investicije“ sufinansiran sredstvima za javno informisanje opštine Aleksinac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *