U četiri fabrike koje se grade u Nišu biće zaposleno oko 7.000 radnika

U Nišu su trenutno istovremeno u izgradnji četiri veće fabrike, saopštili su nam u Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj. To su „Leoni“, treća faza „Džonson elektika“, „IMI“ i „Cumtobel“.

foto: M.S. (foto detalj iz Leonija)

Milan Ranđelović, prvi čovek niškog KLER-a kaže da je „zamajac“ krenuo pre dve godine posle donošenja novog Zakona o ulaganjima koji je lokalnim samoupravama dopustio da pripremaju terene za izgradnju, ali i dogradnju nekih fabrika.

Nemački „Leoni“ je prvo došao u Prokuplje. Nastavio je gradnju fabrike u Malošištu da bi sada gradio u Nišu. Zanimljivo je reći da od oko 2.000 zaposlenih, 1.500 radnika putuje iz Niša tako da je nekako shvatamo „našom“ fabrikom. To je specifičnost. Sada se gradi fabrika u Nišu na 24.000 kvadrata koja bi trebala da zaposli oko 2.200 radnika. Letos je pušteno 6.000 kvadrata, a 18.000 kvadrata se trenutno gradi – kaže on.

Ranđelović napominje da „Džonson elektrik“ gradi treću fazu.

U prve dve faze koje su izgrađene zaposleno je 1.100 radnika, a sada zajedno sa trećom fazom, na kraju trebali bi da imaju oko 3.400 radnika – priča Ranđelović.

On navodi problem „Aster tekstila“ koji funkcioniše u Nišu koji bi trebalo da zaposli oko 2.000 građana, ali imaju problem sa nalaženjem tekstilnih radnika.

Ima tu problema jer prvo nedostaje tekstilna struka među mlađim ženama koje čine radnu snagu u ovoj kompaniji, a i mnog nisu spremni da rade za minimalac plus 20 odsto – primećuje Ranđelović.

Prvi čovek KLER-a navodi „IMI“ kao iskorak u investicionom programu Niša. Oni, kako kaže Ranđelović, rade čistu elektroniku i zaposliće minimalno 1.250 radnika.

Investicija bi trebala da iznosi oko 32 miliona evra na 10 godina od 2016. godine. Taj rok od 10 godina se možda nekome čini razvučen, ali to samo može njih da relaksira u ispoštovanju rokova (a i država im u tom roku isplaćuje nadležnosti), ali daje državi garanciju da će i posle toga ostati tu da rade jer su oni jedini i kupili zemljište u jednom delu Loznog kalema koji nije planiran za akva park – kaže Ranđelović.

Četvrta fabrika koja se gradi u Nišu je austrijski „Cumtobel“.

Oni su se obavezali da zaposle 1.100 radnika. To se gradi na zemljištu ekadašnjeg centra za vinogradarstvo (iza Elektronske industrije). „Cumtobel“ će biti veća fabrika od „IMI“-ja na 40.000 kvadrata. Plan je da se ove dve fabrike izgrade do leta sledeće godine. Obe su krenule sa izborom kadrova i radnika – priča Ranđelović.

On napominje da su npočeli da se javljaju manji dobavljači većih kompanija koji bi takođe hteli u Nišu da otvore pogone zbog lakše distribucije elemenata. To su dobavljači mašinskih i elektro delova.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *