U martovskom pogromu Srba na KiM zapaljeno 35 pravoslavnih hramova

Pre 14 godina na Kosovu je počelo dvodnevno nasilje Albanaca nad Srbima. U neredima, nazvanim „martovski pogrom“, ubijeno je najmanje 19 osoba, a bilo je oko 1.000 povređenih. Proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 pravoslavnih objekata.

Povod za pogrom bilo je naopako tumačenje nesreće u kojoj su stradala tri albanska dečaka. Iako su zvaničnici Unmika negirali bilo kakvu vezu Srba sa tom tragedijom, albanski mediji, citirajući zapaljive izjave političara, odigrali su ulogu okidača u događajima koji su usledili.

Prema albanskoj verziji događaja, tri albanska momka su 16. marta 2004. godine, bežeći od ljudi iz srpskog sela Zupče, upali u Ibar i udavili se. Događaj je obznanio čelnik lokalne podružnice kosovskog Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Halit Barani, opisujući ga kao „napad srpskih bandita“, što je izazvalo bes među kosovskim Albancima, koje, kako se u narednim danima ispostavilo, skoro 19.000 pripadnika Kfora, angažovanih da smire nerede, nije bilo u stanju da zauzda.

Povređene su ukupno 954 osobe, među kojima 61 iz redova Kfora i 65 Unmikovih policajaca. Oko 150 Srba ozbiljno je povređeno u svojim kućama. Zapaljeno još 90 aškalijskih kuća, kao i dve albanske.

Istog dana, 17. marta se u centru Niša okupio veliki broj građana u centru grada jer vlast ništa nije činila da spasi Srbe od pogroma. Tada je u znak revolta, zapaljena džamija u centru Niša za koju se ispostavilo da su požar izazvali navijači beogradskog kluba iz Niša. Džamija je kasnije obnovljena.

U Nišu će danas u 17 časova na Trgu kralja Milana da se okupi jedan broj Nišlija kako bi odao počast poginulim Srbima i setio na stravičan zločin prema ovom narodu na Kosovu i Metohiji.

gradjanin/RTS

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *