U Niš stiže Izložba „Borba za srpsku državnosti i slobodu srpskog naroda“

Slike, skulpture, crteže i vajarske modele kojima je prikazana umetnički uobličena borba srpskog naroda za svoju slobodu i državu, svi zainteresovani će moći da vide na izložbi „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“, od utorka 2. aprila u Oficirskom domu u Nišu. Izložba se organizuje povodom obeležavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

Postavka izložbe autora Zorana Ivanovića i Nebojše Đuranovića nakon Beograda stiže i u Niš. Akademski slikar i autor izložbe Nebojša Đuranović, kaže da je izložba pažljivo pripremana i da čini retrospektivu radova nastalih tokom prethodnih decenija, kao i da su na njoj predstavljena dela koja prikazuju kontinuitet srpskog naroda u borbi za slobodu i državnost.

„Neke od slika koje mogu da se vide na izložbi su Prvi srpski ustanak 1804, Pričest pred Kosovo: Samodreža 1389, Juriš srpske konjice 1389, Kraljević Marko, kao i dve reprodukcije Despot Stefan Lazarević pod bedemima Beograda i Krunisanje Stefana Prvovenčanog“ – kaže Đuranović.

Autor izložbe i vajar Zoran Ivanović, koji je tvorac spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Nišu, ističe da današnja borba za razvoj podrazumeva naglašenu borbu za duhovne vrednosti, borbu za kulturu i borbu za sopstveni identitet.

„Važan deo pripada vremenu u kojem smo se kao narod oblikovali, prošlom vremenu, sećanju i pamćenju. Veliki je značaj memorijalne skulpture koja se odnosi na velike istorijske ličnosti i ideje, uz veliku moć umetničkog izražavanja“ – rekao je Ivanović.

Na izložbi će se naći 13 njegovih dela među kojima su skulptura polufigura Aleksandra Prvog Karađorđevića, idejno rešenje za spomenik knezu Stracimiru u Čačku, portret despota Stefana Lazarevića, Stepe Stepanovića, portret i figura za spomenik Đurađa Brankovića.

Svečano otvaranje izložbe u Nišu je 2. aprila u 18 sati u Oficirskom domu, a izložba će biti otvorena do 15. aprila, uz slobodan ulaz za sve posetioce.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *