U niškom skladištu nedostaje neocarinjena roba za 190.000 dolara

Nastavljajući kontrolu javnih carinskih skladišta u Nišu carinici su 13. novembra 2018. godine otkrili da nedostaje neocarinjena roba vredna gotovo 190.000 dolara, čime je država oštećena za preko devet miliona dinara neplaćenih dažbina, saopštila je Uprava carina.

foto: Uprava carine

Podsetimo da iako se prostor gde se roba smešta naziva “javno carinsko skladište“, njime ne upravlja carinska služba, niti u njima carinici obezbeđuju robu, već su zaduženi za njihove redovne i vanredne kontrole sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča.

Za poslednjih deset dana ovo je četvrto skladište u Nišu u kome su otkrivene zloupotrebe. Vanredna carinska kontrola ustanovila je da su držaoci sva četiri sporna skladišta supružnici iz tog grada, kao i da je roba koja nedostaje bila namenjena istom uvozniku iz Niša. Pored trideset tona keramike i sanitarija koji su izuzeti ispod carinskog nadzora, u tri do sada pregledana skladišta, utvrđeno je da u četvrtom, otvorenom početkom ove godine, nedostaje skoro devet puta više iste robe, saopštila je ova uprava.

Preko 16.000 raznih sanitarija: kada, umivaonika, wc šolja, čučavaca, bidea, pisoara i prateće opreme izneto je iz ovog skladišta i pušteno u slobodan promet pre nego što su izmirene obaveze prema državi.

Pored toga, u skladištu je pronađeno i preko 3.000 neprijavljenih umivaonika, čučavaca i wc šolja. Na sreću, držaoci skladišta su u obavezi da prilikom njihovog otvaranja polože bankarsku garanciju iz koje je moguće naplatiti štetu. Nakon što izmire sve obaveze prema državi i plate uvozne dažbine (carinu, PDV i akcize) na robu koja nedostaje na stanju, držaoci će odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka – kažu u upravi.

Pored Uprave carina slučajevima zloupotreba u carinskim skladištima baviće se i tužilaštvo i MUP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *