U Nišu 32 frizerske radnje ne mogu da nađu radnike

Neverovatna je činjenica da trenutno 32 frizerske radnje u Nišu i okolini traže radnike. Toliko su bar izračunali iz udruženja ovog esnafa. I pored velike stope nezaposlenosti i škole u Nišu koja obrazuje ove zanatlije, radnika koji pošteno hoće da zarade svoj dinar, nema.

Radnja u Šumatovačkoj traži frizera

Jedan „običan“ frizer u Nišu sa bakšišem može da zaradi oko 30.000 dinara. Neki vlasnici frizerskih radnji daju fiksnu platu od 25.000 dinara za jednu smenu, a bakšiš mesečno „prebaci“ 5.000 dinara. Većina vlasnika u Nišu daje procenat radniku. Od jednog šišanja koje u ovom gradu košta od 150 dinara i više, pola se daje vlasniku, a pola zadržava radnik.

Jedna od takvih radnji je „Bes stil“ u Šumatovačkoj ulici koju vodi Slavko.

Ne verujem da samo 32 radnje postoje koje traže radnike. Viša je, sigurno ta brojka jer neki nisu u udruženju. Evo, moja koleginica je otišla na porodiljsko pre dva i po meseca i uporo i pored oglasa i traženja ne mogu da nađem radnika. Dajem procenat, 50:50 odsto i ne mogu da nađem radnika. Nadam se da je to trenutna pojava jer broj mušterija je za sada isti, ide leto i ja sam, teško izlazim na kraj – priča on.

Slavko u salonu sa jednom od mušterija

Slavko kaže da oni koji završe frizersku školu više vole da se orjentišu na druge poslove.

Ovo nije ni malo lak posao. Iscrpljuje psihofizičlki, radnik je ceo dan na nogama, kafa se ne pije kad ti se pije, nego kad nema mušterija. Pauze za cigaretu u sat vremena, možda ima, možda nema, ali može da se zaradi. Ipak, novopečeni frizeri, više vole da budu konobari, šankeri, da rade u ovim novootvorenim fabrikama nego da rade ono što su učili. Ima i onih koji „na divlje“ rade, a ovde moraju da se plaćaju firmarine, porezi… – kaže Slavko. On napominje da ni godine starosti nisu važne, ni iskustvo, samo da neko hoće da radi.

On dodaje da je i cena šišanja u Nišu već godinama ista jer ako se povisi, usled slabije kupovne moći građana, mogu da se izgube mušterije, a to nije cilj.

M.S.

2 Comments

  1. Vlasnici frizerskih salona traze radnike od kojih ocekuju da rede po 10h dnevno pritom nemaju nikakva prava na iskplatu tog prekovremenog rada, a primorane su da ostanu u salonu dokle god se ne isprazni.A posebno sto radnice dozivljavaju omalovazavanje od strane vlasnika, ako same znaju svoj posao, a vlasnik trazi da rade kako on zeli. Zarada se svodi na 15..do 20.000din.. baksis je u vecini slucajeca radnicama uskracen. E vidite neko ko ima dovoljno iskustva, ne zeli da bude diskriminisan od strane vlasnika salona sa tako malom platom za tako zahtevan posao, gde treba biti jako odgovoran. A devojke koje tek treba da steknu iskustvo recimo ili su odbijene zbog nedovoljno iskustva ili nisu jednostavno lude da nekome dodvoravaju po 10sati dnevno, jer naravno devojke su, treba im I slobodnog vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *