U Nišu 32 salona traže radnike, ali niko neće u frizere

U Nišu niko neće u frizere, iako je plata u skoro svim salonima na nivou zvaničnog republičkog proseka. Dokaz za to je evidencija Udruženja frizera, pedikira i manikira Niša pri Regionalnoj privrednoj komori koja kaže da trenutno čak 32 radnje traže frizere. To je podatak samo od članova udruženja, a ima mnogih koji nisu deo ove grupe što znači da je broj veći.

Dragan Živić Figaro, predsednik udruženja kaže da je stvarno neverovatno da mladi ljudi neće da se zaposle u svojoj struci nego bi pre da budu radnici kockarnica, kafića, butika, novootvorenih fabrika…

Jeste, imamo velikih problema s nedostatkom radne snage. Evo i ja tražim već dugo radnike, ali neće da rade za 40.000 plus bakšiš uz sve plaćene doprinose. Toliko bar ima moja radnica. U Nišu postoji frizerska škola i logično je da ta deca nastave zanat, ali praksa nas demantuje. U svim ostalim salonima je za početnike plata nešto iznad 30.000 dinara plus bakšiš. Za sada ima dve pojave zašto je to tako. Prva stvar je „rad na crno“ odnosno neki rade od kuće. Danas za 500 evra s jednom stolicom može da se opremi salon i da se zaradi mesečno oko 50.000 dinara, a da se nikom ne plaća porez. To važi za ove malo stručnije, a ima i onih koji više vole rad u fabrici, kafiću za četrdesetak hiljada dinara nego da se bave zanatom koji su učili. Ima i onih, ali manji broj koji su otišli u inostranstvo da rade za mnogo veći novac – priča Živić.

On kaže da je u velikom broju frizerskih salona uvek oglas za posao otvoren, ali da za sada nema rešenja nema na vidiku.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *