U Nišu je moguće: Semafor u Voždovoj „krao“ struju pa je zato isključen!?

Svetlosna saobraćajna signalizacija u Voždovoj ulici, koja je tada, prema rečima čelnika lokalne samouprave, postavljena prevashodno zbog bezbednosti osnovaca i srednjoškolaca koji pohađaju obližnje škole, nakon nepunih osam meseci funkcionisanja, bez ikakve prethodne najave, prestala je da svetli. Struju koju troši ovaj semafor trebalo bi da plati Grad Niš, ali pošto ovaj znak nije na evidenciji potrošača, on je zbog duga isključen.

foto: gradjanin.rs

U prvi mah, većina gradskih službi koje bi, prema propisima ali i zakonu logike trebalo da budu nadležne, za „misteriozno gašenje“ prebacivale su odgovornost navodeći da im razlog za „crno svetlo“ na semaforima nije poznat. Ipak, Građanin je došao do zvanične informacije i to od obe „suprotstavljene“ strane, od Direkcije za izgradnju Grada koja je zadužena za nadzor i koja je bila u obavezi da pribavi svu neophodnu dokumentaciju, ali i od nadležnih u niškoj Elektrodistribuciji, u kojoj tvrde da Grad nije i dalje nema potrebnu dokumentaciju za legalan priključak za napajanje elektičnom energijom.

Nakon postavljanja semafora na rasrsnici Voždove sa Prvomajskom ulicom, koje je aprila 2016. prof.dr Zoran Perišić, tadašnji gradonačelnik Niša svečano pustio u rad, nije prošlo ni punih godinu dana kako su radili i omogućavali Nišlijama da bezebedno pređu kolovoz u jednoj od najfrekventnijih gradskih ulica. Bez obzira na svakojake reakcije vozača, uglavnom negativne, zbog saobraćajne gužve koja se stvarala, jer su „stručnjaci“ za saobraćaj prevideli da kolovoznu traku, na semaforu kod niškog Osnovnog suda, za uslovno skretanje desno ka Učiteljskom domu, prenamene i za kretanje u pravcu glavnog gradskog trga, nepobitno je da je od tada, broj oborenih pešaka drastično smanjen.

Nema semafora – nema sabraćajne gužve

Međutim, u poslednjih mesec i po dana „kolona automobila i gužve“ više nema, jer nema ni svetla na semaforima, dok se pešački prelaz gotovo ni ne vidi.

Iako smo i sami, kao i većina Nišlija, mislili da gašenje signalizacije tokom zimskog raspusta ima veze sa rekonstrukcijom Dušanove ulice koja je zbog preusmerenja saobraćaja izazvala velike saobraćajne gužve tokom praznika, ipak se pokazalo da to apsolutno nije povezano. Dušanova je rekontruisana i pre roka, a drugo polugođe je davno počelo, međutim bezbedenost pešaka u zoni škole, i dalje je „ugrožena“.

Građanin je na svaki mogući, zvanični i nezvanični, način pokušavao da u poslednjih nedelju dana sazna uzrok zašto je signalizacija koja treba da svetli, „mrtva“, dok nismo dobili i zvanično pojašnjenje.

Ko „krade struju“ za gradski semafor?

Naime, kako navode u Direkciji, iako je sva dokumentacija, na koju se čekalo više od mesec dana, bila potpuna, i bili ispunjeni svi uslovi za postavljanje semafora na tom mestu, problem je nastao, kada su struju za pomenuti semafor isključili radnici elektrodistribucije, zbog, kako je navedeno, „neovlašćene potrošnje“.

Umesto građevinske dozvole obezbedili smo potvrdu o periodičnom održavanju rekonstrukcije kolovoza Voždove i Prvomajske ulice i u okviru toga Zakonom je predviđeno da se može izvršiti semaforizacija raskrsnice, ali smo naišli na problem sa Elektrodistribucijom koja je tvrdila da bi to bio nelegalno priključen semafor, sa kojom je ubeđivanje trajalo mesec dana, da bi nam na kraju dali priključak koji smo uredno platili skoro 30 hiljada dinara, objašnjava Siniša Mitković iz Direkcije.

Kako je, prema tvrdnjama nadležnih, oprema u signalizaciji moderna, u njoj postoji i mesto da se postavi brojilo, koje bi kontrolisali isključivo radnici elektrodistribucije, što nadležni iz te firme tada nisu prihvatili, pa su nakon višednevnog ubeđivanja o lokaciji postavljanja mernog mesta, prikačili strujomer na banderi na početku Prvomajske ulice.

Dolazile su čak tri ekipe, i nakon njihove rasprave odlučili su se za to mesto i otišli, i sve je dobro funkcionisalo a Grad je uredno plaćali račune za očitanu utrošenu struju, sve dok mislim 13. decembra nije isključena struja, i naravno da smo pozvali distribuciju iz koje su nam rekli „vi ste krali struju i treba da platite, odnosno Grad 120 hiljada za neovlašćenu potrošnju“, što smo i bili spremni ako to treba da uradim, prepričava Mitković, i dodaje da je zvanično razlog taj što brojilo nije bilo plombirano, iako je to tada bila dužnost nadležnih iz Elektrodistribucije.

Nakon toga je krenula birokratska ali i verbalna rasprava nadzornog organa i Elektrodistribucije jer su iz Direkcije bili spremni da podnesu i krivičnu prijavu, pošto smatraju da je ovime ugrožena bezbednost ljudi. Administrativna zavrzlama nastavila se i dalje, pa je pravna služba ED zatražila da nadležni gradski Sekretarijat za sabraćaj potvrdi validnost dokumentacije, što je, tvrde iz Direkcije i urađeno i odgovor je i poslat, ali da je za njih zvaničan odgovor iz ED, da taj dopis njima nikada nije ni stigao!?

ED: Nema povlašćenih – to nije ni semafor

Ipak, nadležni u niškom preduzeću koje se brine o stabilnosti elektroenergetskog sistema, tvrde drugačije i nagalašavaju da je Zakon isti za sve i da Direkcija pre priključenja semafora na distributivnu mrežu, čak nije ni podnela zahtev za fizičko priključenje.

Brojilo se zbog toga nije ni vodilo u evidenciji kupaca, tako da nisu ni ispoštovani računi za utrošenu električnu energiju, pa je semafor 15. decembra kada je rađena eksterna kontrola kolega iz prestonice isključen, potvrdili su za našu redakciju nadležni iz niške ED, i dodali da je nakon toga Direkcija poslala novi zahtev za priključak ali je on nepotpun i da bez obzira na obaveštenje koje su dobili još je nisu dopunili.

U ovoj firmi navode i naglašavaju takođe, da nema povlašćenih i da ih neće ni biti, kao i da svi moraju da ispune uslove za priključenje bez obzira da li je reč o fizičkim ili pravnim licima.

Na osnovu svega priloženog, izgleda da će i đaci ali i ostale Nišlije još morati da pričekaju na rad semafora na koji su se tek privikli a do kada… i dalje nije poznato.

N.Marković

3 Comments

  1. Zorane nisi u pravu.Prikljucak semafora izvrsila je Distribucja uz potrebnu i zakonom predvidjenu dokumentaciju.Oni su dalje merodavni za odrzavanje istog.Direkcija je nadzorom svoju obavezu TU zavrsila !!!!

    1. Još , ako su „uključili“ i batu , elektro-drvara /referenca za „priključivanje i uključivanje“ škola, fakulteta a sada i semafora/ , onda nema problema !
      batu , pod hitno „priključiti“ i u Direkciju !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *