U Nišu još 5 hiljada „večitih studenata“

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Sara Gros

indeksNa fakultetima Univerziteta u Nišu po starom programu studira još oko 5.400 studenata koji čekaju konačnu odluku o tome do kada moraju da diplomiraju.

Najviše “večitih studenata” ima na Pravnom fakultetu, oko 1.700.

“Teško mi je da učim, a još teže mi je kada pomislim koliko sam ispita dala, a koliko mi je malo ostalo do diplome”, kaže  Jelena K, studentkinja Pravnog fakulteta.

”Panika me je uhvatila kada sam videla da moram da diplomiram do kraja septembra ove godine, ali kada sam čula da je minister predložio da nam se da još nekoliko godina nada se u meni pokrenula. Glupo je da samo zbog pet ispita ne dobijem diploma”.

Studenti fakulteta Univerziteta u Nišu koji su studije upisali po starom programu, odnosno pre uvođenja “Bolonje” sada čekaju i zvaničnu odluku resornog ministarstva, odnosno izmene u Zakonu o visokom obrazovanju. Predstavnici studenata uveliko pregovaraju sa prosvetnim vlastima i sva je prilika da će “večiti student” dobiti još dve godine za završetak studija.

Prema rečima ministra dr Tomislava Jovanovića u te studente je puno do sada uložila i država ali i njihove porodice i valjalo bi da dobiju šansu da završe studije.

IMG_5974Takvih studenata na fakultetima Univerziteta u Nišu ima  nešto preko 5.400, a ukoliko do navedenog roka ne staknu zvanje diplomirani, neće izgubiti zvanje studenata kako se često moglo do sada čuti u javnosti, već će im biti omogućeno da studije na istom fakultetu nastave ali po “bolonji”, a biće im priznati i ispiti koji se po programu poklapaju sa novim načinom studiranja.

Prema podacima kojima raspolaže Univerzitet u Nišu a dobijeni su od fakulteta, najviše večitih studenata ima na Pravnom fakultetu, čak 1.700 od kojih je 1.400 apsolvenata što znači da su odslušali četvrtu godinu ali im je ostalo još nekoliko ispita do okončanja studija.Doduše to nekoliko može da bude i desetak. Na drugom mestu je Ekonomski fakultet na kome ima oko 1.100 “večitih studenata”.

Na Mašinskom fakultetu ima još 552 studenta koji tek treba da diplomiraju a studiraju po starom programu. Na Prirodno-matematičkom fakultetu takvih studenata ima još 296, a na Medicinskom fakultetu 275, koliko “večitih studenata” ima i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.Na Elektronskom fakultetu po starom studira još 257 studenata, a na Fakultetu zaštite na radu još 232. Na Filozofskom fakultetu ima oko 50, a na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu 147 večetih studenata. Najmanje “večitih studenata” ima na Fakultetu umetnosti, 18, a na Učiteljskom fakultetu u Vranju nema studenata koji su odužili sa studijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *