U Nišu otvorena kancelarija Agencije za sprečavanje korupcije

Svi građani koji žele da prijave javnog funkcionera za kog imaju dokaze da je prekršio zakon, ukoliko primete primere korupcije ili sukoba interesa, sada će to moći da učine u Kancelariji Agencije za sprečavanje korupcije koja je otvorena u Nišu. Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski samouvereno ističe da se oni ne plaše što je Agencija za sprečavanje korupcije stigla u grad.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je u 2023. godini izrekla 308 mera i podnela 264 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Direktor Agencije, Dejan Damnjanović ističe da je njihova nadležnost da kontrolišu imovinu i prihode javnih funkcionera, spreče sukobe interesa i nepotizma, kontrolišu finansiranje političkih aktivnosti političkih stranaka, a od nedavno motre i na lobiranje.

„Otvaranje Područne jedinice Agencije za sprečavanje korupcije okupilo nas je kako bismo ozvaničili ovaj poseban trenutak koji simbolizuje zajedništvo, saradnju i postizanje željenog uspeha u prevenciji korupcije u gradu i Nišavskom okrugu. Nastojimo da se bolje povežemo, da razmenimo ideje i iskustva, i da posvećeno radimo na unapređenju našeg društva i boljoj budućnosti svih nas“ – naglasio je Damnjanović.

Dodaje da ukoliko funkcioneri ne poštuju svoju obavezu izriče se mere upozorenja uz koju ide i prekršajni postupak, a u ukoliko postoji namera funkcionera da nešto prikrije, postoji i osnov za vođenje krivičnog postupka.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, ističe da je dolazak Agencije u Niš dobar potez zbog decentralizacije institucija i dodaje da se vlast u Nišu ne plaši što je Agencija stigla u Niš.

„Ovo znači da smo otvoreniji ka javnosti, da smo servis građana i da je to jedan od dokaza da gradska vlast radi u skladu sa zakonima i da se ne plašimo toga što je Agencija došla. Mi smo poslali pismo namere da Agencija za sprečavanje korupcije otvori svoje predstavništvo u Nišu, kako bi sugrađani, koji imaju potrebe da bilo šta podnesu Agenciji, to uradili ovde“ – poručila je gradonačelnica.

Agencija za sprečavanje korupcije je otvorena u ulici Generala Milojka Lešjanina br. 26, i posle Kragujevca, druga je Područna jedinica Agencije koja je otvorena van sedišta u Beogradu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *