U Nišu uspešno održan seminar iz adaptivnog fizičkog vežbanja

Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije (ADAPTS) uz pomoć Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV) i Gradske opštine Pantelej – Niš (GO Pantelej) i u saradnji sa Savezom slepih Srbije (SSS), Nacionalnim sportskim savezom slepih i slabovidih (NSSSS), Paraolimpijskim komitetom Srbije (POKS), Plivačkim savezom Srbije (PSS) i Srpskim plivačkim savezom za osobe sa invaliditetom (SPSOSI), po šesti put je organizovao seminar iz adaptivnog plivanja i adaptivnog fizičkog vežbanja uopšte.

Ovoga puta su sadržaji seminara biti namenjeni plivačkim trenerima, nastavnicima fizičkog vaspitanja, specijalnim edukatorima i rehabilitatorima i fizioterapeutima, kako bi usvojili nova znanja iz obuke fizičkog vežbanja i plivanja dece sa oštećenjem vida. Jednodnevni seminar se sastoji iz teoretskih predavanja i interaktivne tribine. Predavači i učesnici debate su bili autoriteti iz fizičkog vežbanja i plivanja osoba sa oštećenjem vida, kao i usšešni sportisti i treneri: Danijel Dejli (Belgija), Aleksandra Grbović, Ivan Popović, Petar Vranjković, Miloš Grlica, Milan Petrović, Stefan Stevanović i Marija Milanović (svi iz Srbije). Seminar koji je održan u velikoj sali Univerziteta u Nišu je okupio više od 100 učesnika iz cele Srbije, ali i iz: Belgije, Hrvatske, Turske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Malte.

Na svečanom otvaranju se učesnicima najpre obratio doc. dr Bojan Jorgić, predsednik Skupštine ADAPTS-a, inače kordinator Programa ovogodišnjeg seminara. Pohvale na račun seminara su stizale i od sledeća dva govornika: prof. dr Milovana Bratića, dekana FSFV-a i prof. dr Vesne Lopičić, prorektorice za međunarodnu saradnju Univerziteta u Nišu. Pozdravne govore uz neizostavne čestitke, iz redova populacije slepih su dali: Petar Vranjković, predsednik NSSSS-a, i Nenad Radenković, član UO SSS-a. Direktor kompanije Nifon iz Niša, Veselin Jakovljević, koja zapošljava osobe sa invaliditetom, najavio je zapošljavanje jednog uspešnog slepog sportiste. Tradicionalno, već šesti put, ovaj seminar otvara predsednik GO Pantelej, što je kao i prošle godine učinio Bratimir Vasiljević, inače aktuelni predsednik ove jedinice lokalne samouprave. Uz naglašavanje da će GO Pantelej i nadalje podržavati ovakve seminare, ali i u praksi uklanjati barijere za sve pripadnike populacije sa invaliditetom, predsednik pomenute gradske opštine je otvorio seminar.

Prvo predavanje na temu „Oštećenje vida – uzroci, podela i klasifikacija u sportu“ je održala prof. dr Aleksandra Grbović, vanredni profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu ,član je Tiflološke sekcije Društva defektologa Srbije i kontakt osoba za Srbiju u okviru ICEVI-Europe – Međunarodnog saveta za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa oštećenim vidom (International Council for Education and Rehabilitation of People with Visual Impairment – ICEVI).

Glavni predavač na seminaru je bio prof. dr Danijel Dejli, profesor emeritus na Fakultetu za kineziologiju i rehabilitacione nauke Katoličkog univerzita u Luvenu, Luven, Belgija. On je držao predavanje na temu: „Plivanje osoba sa oštećenim vidom – od instrukcije do treninga i takmičenja“. Prof. Dejli se smatra jednim od najjačih svetskih eksperata iz oblasti adaptivnog plivanja, bio je savetnik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta po pitanjima klasifikacije, a dugi niz godina se nalazio na mestu koordinatora u okviru akadesmke mreže EMMAPA (Erasmus Mundus Master Program in Adapted Physical Activity).

Predloge rešenja za uključivanje dece sa oštećenjem vida u čas fizičkog vaspitanja su dali doc. dr Bojan Jorgić, po mnogima najveći stručnjak u oblasti adaptivnog fizičkog vežbanja u zemlji, i Ivan Popović, trener aktuelnog državnog šampiona u golbalu – golbal kluba „Nais“.

Posebno zanimljiva i za učesnike korisna je bila tribina pod nazivom „Inkluzija ili specijalno odeljenje – osvrt na nastavu fizičkog vaspitanja dece sa oštećenjim vidom“, kojom se i završio seminar. Uvodničar tribine je bila prof. dr Aleksandra Grbović, a njeni učesnici uspešni slepe i slabode osobe koje su prošle sve vrste školovanja (od inkluzivnog do specijalnog) – Petar Vranjković, Miloš Grlica, Milan Petrović, Stefan Stevanović i Marija Milanović. Na taj način, polaznici seminara su mogli da stvore „sliku iz drugog ugla“ o organizaciji fizičkog vežbanja dece sa oštećenim vidom.

Zajedno sa dugogodišnjim pouzdanim partnerima smo i ovoga puta organizovali uspešan seminar koji je bio veoma posećen. Opšti je utisak da je seminar prevazišao sva očekivanja i da je Niš i dalje „prestonica adaptivnog fizičkog vežbanja“ Nastavićemo sa praksom da na seminar dovodimo najveća svetska imena iz ove oblasti. Tradicija nas na to obavezuje.“ – zaključio je prof. dr Marko Aleksandrović, predsednik UO ADAPTS-a.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *