U prelepom selu Vrmdža održan prvi festival ekološkog filma (foto)

Dobitnik Gran prija je dokumentarni film „Rzav veliki“ na „Vrmdža festu“ koji je proteklog vikenda održan u ovom sokobanjskom selu, a koje pleni lepotom prirode. Gran-pri za najbolji film osvojili su Ivan Nikolić i Dobrica Mitrović za ostvarenje „Rzav veliki“. Nagradu za najbolji ekološki film dobila je novinarka RTS-a iz Zaječara, Vanja Čolić za film „Sva lica Dunava“.

U selu Vrmdža održan je prvi Festival ekološkog i turističkog filma. U konkurenciji su bili kratki dokumentarni filmovi autora iz Srbije i regiona.

Ovaj specifičan festival održan je pod zidinama drevnog Latin grada.

Reditelj Ivan Nikolić priznaje da je bio pod utiskom da se manifestacija održava u mestu za koje nikada ranije nije čuo i da se dešava negde u Istočnoj Srbiji gde nema mnogo festivala i ljudi nemaju mnogo prilike da gledaju dokumentarne filmove.

Predsednik žirija Ratko Orozović ističe da je velika stvar napraviti festival u prirodnom ambijentu.

Ovo mesto godišnje poseti oko 8.000 turista, a poslednjih godina je postalo pravo utočište ljubiteljima seoskog turizma. Ovde su se preselili brojni IT stručnjaci iz velikih gradova Srbije, ali i iz inostranstva.

Do sada je u Vrmdži kupljeno 37 kuća i imanja iz mnogih gradova Srbije – Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, ali ima i stranaca – Amerikanca, Italijana, Švajcarkinju“, priča za RTS, predsednik Mesne zajednice Vrmdža Slaviša Krstić, ilustrujući time koliko je Vrmdža zbog svojih lepota postala popularno mesto.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *