U prvoj „Zoni slobode“ u Nišu za tri sata sa opozicijom razgovaralo oko 200 ljudi

U Nišu je danas održana prva „Zona slobode“, u organizaciji lokalnog Saveza za Srbiju (SZS), Pokreta slobodnih građana (PSG), Nove stranke (NS) i Pokreta mladih „Za Niš bez straha“, koji je formalni organizator niškog protesta „1 od 5 miliona“. „Zona slobode“ je trajala tri sata.

Miodrag Stanković, predsednik niške Demokratske stranke (DS) i član Predsedništva SzS, kazao je da je za to vreme sa njim, još nekim predstavnicima DS i poverenikom Pokreta slobodnih građana za Niš (PSG) Predragom Jovovićem razgovaralo oko 200 građana.

Prema njegovim rečima, više od 140 građana popunilo je anketne listiće u kojima su između ostalog izneli svoje mišljenje o tome šta su ključni problemi u gradu i ocenili rad aktuelne vlasti na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Rezultate ankete ćemo javno saopštiti, a kao odbornici Skupštine grada potrudićemo se da doprinesemo rešenju problema koje su građani naveli kao prioritetne. One koji učestvuju u razgovorima i popunjavaju ankete, a želeli su da nam ostave podatke, zvaćemo na tribine i druge manifestacije koje planiramo- rekao je Stanković za Danas.

On je najavio da će SZS „uskoro“ organizovati protest ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnika i članova Gradskog veća, a povod će biti sedam godina „katastrofalne“ lokalne vlasti SNS. Ovaj protest će biti prvi u nizu tematskih protesta „ispred institucija koje ne rade svoj posao, već su postale mesto za udomljavanja članova SNS-a, koji zauzvrat treba da budu lojalni i idu na mitinge”.

Jedini uspeh ove vlasti je uništavanje institucija sistema i normalnih uslova za život i rad, zbog kojih hiljade i hiljade građana napušta naš grad i Srbiju. Zemlja je potonula u autokratiju i centralizaciju, a nezadovoljstvo građana je izuzetno veliko. Ne smemo da izgubimo niti jedan dan od preuzimanja vlasti naredne godine, a niška Zona slobode predstavlja ozbiljnu pripremu za ozbiljno vršenje vlasti koje nam predstoji- rekao je Stanković građanima, dodajući da su ovakve zone način da opozicija dopre do građana, pošto su u Nišu i Srbiji mediji „zarobljeni“.

Poverenik niškog PSG Jovović je pozvao “sve slobodne ljude” na otvoren razgovor u Zonama slobode širom Srbije, kako bi „zajednički došli do prioriteta u njihovim naseljima, opštinama, gradovima i državi koje treba rešavati“.

Osma godina je kako na vlasti imamo ljude koji vrše teror nad institucijama, nad građanima i nad zdravim razumom. SNS se prema građanima odnosi bahato. Preovlađuju lični interesi njenih pripadnika, a opšti interesi su po strani. Ona svakodnevnim lažima pokušava da zbuni građane, kako bi zaboravili na obećanja koja su im dali 2012, pre preuzimanja vlasti- kazao je on i dodao da „to mora da se promeni“.

Prema najavama organizatora, „Zone“ će se ubuduće održavati svake subote na različitim lokacijama i u različitim terminima, o čemu će javnost biti obaveštena.

One su, kako je rečeno, nastavak niškog građanskog protesta „1 od 5 miliona“, koji je organizovan svakog petka, od 31. marta 2018. do 19. aprila ove godine.

Problemi i prioriteti

Građani su na panoima pisali šta smatraju najvećim problemima i šta predlažu za prioritetno rešavanje. Kao najveće probleme oni vide medijski mrak, nezaposlenost, stranačko zapošljavanje ili male plate i penzije, a među predlozima za hitno rešavanje su „pomoć privredi i poljoprivredi“, „renoviranje škola i obdaništa“…

Z. Miladinović (preuzeto iz lista Danas)

foto: M.S.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *