U spomen parku Bubanj obeležen Dan vojske Srbije

U spomen parku Bubanj je u prisustvu predstavnika grada, niških gradskih opština, Srpske pravoslavne crkva, udruženja potomaka boraca i penzionisanih vojnih lica, kao velikog boja građana i učenika niških škola prigodnom svečanošću obeležen 23. april, Dan Vojske Srbije. Ovom prilikom prikazana je i vojna oprema, a posenu atrakciju izazvali su padobranski skokovi.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak. Ovaj datum se smatra prekretnicom u stvaranju savremene srpske države i srpske vojske.

Komandant Treće brigade Vojske Srbije pukovnik Predrag Grbić pozdravio je prisutne i podsetio na istorijski datum vezan za 1815. godinu i Drugi srpski ustanak.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje moderne srpske vojske. Kao produkt samostalnosti srpske države, usledilo je stvaranje stajaće vojske i formiranje Garde, od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća. Narodna skupština je ozvaničila naziv „Soldati“ i uvode se prvi regruti“, rekao je pukovnik Grbić.

Pukovnik je podsetio da je tada stajaća vojska živela u kasrnama i primala platu. Ustanovljene su uniforme, mundiri. Ove prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku.

Niški Garnizon

Maksimalnim angažovanjem svih pripadnika i profesionalnim odnosom potvrđujemo da je Vojska Srbije siguran činilac mira i stabilnosti i faktor odvraćanja od svih oblika ugrožavanja. Državno rukovodstvo i Ministarstvo odbrane pokrenuli niz mera i aktivnosti kako bi se  poboljšao standarda pripadnika Vojske Srbije“, kazao je pukovnik Grbić i dodao da se uporedo sa ovim aktivnostima prermanentno radi na opremanju i modernizaciji jedinica Vojske Srbije.

U ime Grada Niša svim pripadnicima vojske praznik je čestitao gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Vi ste izvor našeg ponosa i našeg dostojanstva. Vi ste simbol naše snage i našeg trajanja. Vi ste naša sveta prošlost i svetla budućnost“, rekao je Bulatović i zahvalio se u ime građana Niša na odličnoj saradnji između grada i Kopnene vojske čije je sediše u Nišu.

Posebna atrakcija bili su specijalni padobranski skokovi sa zastavama Srbije, Vojske, 63. padobranskog bataljona i Grada Niša koje su izveli pripadnici čuvenog 63. padobranskog bataljona iz Niša.

E.O.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *