Učenici sa Kosova i Metohije se upoznaju sa bogatom tradicijom Niša u okviru „Dečije umetničke kolonije Gračanica“

Manifestacija „Dečija umetnička kolonija Gračanica“, u organizaciji Niškog kulturnog centra, održava se po devetnaesti put od 4. do 8. juna. Iz NKC-a kažu da će ove godine ugostiti dvanaestoro učenika i nastavnika  OŠ „Trajko Perić“ iz Velikog Ropotova kod Gnjilana.

Rad ove kolonije se sastoji od bogatog i raznovrsnog programa, koji sadrži pesničku, muzičku, glumačku i likovnu radionicu, druženje sa učenicima iz osnovnih škola u Sićevu, Nišu i Niškoj Banji, učenje skautskih veština uz pomoć izviđačkih odreda, obilazak spomenika kulture i istorije. Učesnici će biti smešteni u Regionalnom centru, navode iz NKC-a, a tokom boravka u Nišu učestvovaće u raznovrsnim aktivnostima, kako bi proširili znanja i stekli nova iskustva.

„Obići će kulturno-istorijske znamenitosti grada, prisustvovati kulturnim događajima te posetiti  Konjički klub „Čegar“. Poseta Gradskoj kući je još jedan važan deo programa, gde deca mogu da se upoznaju sa radom lokalne  samouprave i značajem institucija u svakodnevnom životu zajednice“ – navode organizatori.

Cilj ove manifestacije, koja je po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji, jeste da se talentovana deca sa Kosova i Metohije upoznaju sa bogatom prošlošću, tradicijom i nasleđem Niša i okoline, ali i omogući im prisustvo aktuelnim događajima vezanim za kulturu, umetnost i sport, kao i rad sa poznatim umetnicima i njihovim vršnjacima sa ovog područja.

Niški kulturni centar redovno objavljuje knjigu najlepših pesničkih i likovnih radova dece sa Kosova, nastalih na Koloniji i prispelih na konkurs za izbor učesnika Kolonije.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *