Učeničkoj kompaniji „EKOeksplozija“ iz Niša prva nagrada za društveni doprinos zajednici

Nagrada za najveći društveni doprinos zajednici koju dodeljuje organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“, otišla je u ruke ekipi iz učeničke kompanije „EKOeksplozija“ iz Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović“ iz Niša. Nišlije su prvi poneli titulu „Osnaženi za budućnost“ jer je ovo nova nagrada koja je počela da se dodeljuje kompanijama koje su svojim inovacijama napravile razliku u zajednici.

EKOeksplozija se bavi postavljanjem aparata za kupovinu eko bombica koje su odmah spremne za sadnju, a u čijem sastavu se nalaze zemlja, pesak i seme različitih biljaka. Misija ove učeničke kompanije je širenje zelenila i podsticanje mladih da se aktivno uključuju u očuvanje životne sredine.

„Malo je reći da smo ponosni jer su iz Beograda doneli čak dve nagrade. Jana Kostić je izabrana za jednog od pet mladih lidera od ukupno stotinak učenika koliko ih je bilo na takmičenju, a vredni tim koji čine Ognjen Marjanović, Jana Kostić, Petar Cvetković, Petra Mitrović i Mihajlo Dinić je dobio nagradu za najveći društveni doprinos zajednici“ – kažu iz škole.

Aparat koji ima i edukativni karakter u podizanju svesti o zaštiti životne sredine među mladima, funkcioniše tako što se ubace novčić ili žeton, nakon čega korisnik može da preuzme eko bombicu koja sadrži semena različitih biljaka i koja može odmah da se sadi.. Iz škole kažu da su u toku planovi za postavljanje mašina za kupovinu eko bombi širom grada, a možda i šire od samog grada.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *