Učestvujte u stvaranju izložbe „Novi talas u Nišu – 40 godina posle“

Novi talas, sveumetnički pokret bivše Jugoslavije koji je bio zastupljen u muzici, filmu, dizajnu, fotografiji, videu, popularnoj umetnosti uopšte, prošle godine je otpočeo obeležavanje svog jubileja, 40 godina postojanja.

Udruženje za prirodu i društvo Multivox iz Niša poziva sve zainteresovane aktere, hroničare popularne umetnosti iz perioda 80-ih, posmatrače, prijatelje, građanke i građane, da aktivno učestvuju u kreiranju izložbe „Novi talas u Nišu – 40 godina posle“ i podele javno svoju privatnu arhivu i lična sećanja u formi autorskih fotografija, audio i video zapisa, plakata, stripova, fanzina, tekstova.

Javni poziv za priče o „novotalasnom“ indetitetu našeg grada, otvoren je do 1. novembra, a materijal se može slati na adresu: multivoks@gmail.com.

Niš nije do sada obeležio ovu značajnu godišnjicu, niti predstavio, na bilo koji način, svoju bogatu umetničku, novotalasnu scenu nastalu u periodu od 1981. do 1990. godine. Ovim projektom Udruženje za prirodu i društvo Multivox otpočelo je prikupljanje građe iz privatnih arhiva, ne bi li je sačuvali od zaborava”, poručuju iz udruženja Multivox.

Kako dodaju, uz konsultaciju i učešće aktera iz tog perioda, biće napravljen izbor i koncipiran sadržaj, koji će biti predstavljen javnosti.

Primarni cilj jeste uključivanje građanki i građana, svedoka, učesnika i aktera iz perioda Novog talasa u Nišu, koji bi ustupajući delove svojih ličnih sećanja na ovaj period učestvovali u stvaranju izložbe od javnog značaja za Niš, ali i Srbiju i region. Drugi, ne manje važan cilj je stvaranje sadržaja koji će edukovati mlade Niša i ovog dela Srbije o razvoju popularne i neformalne kulture u ovom delu Srbije i povezati različite generacije aktera na nezavisnoj sceni“, zaključuju organizatori.

Ideju za organizovanje ove izložbe podržala je Lokalna fondacija Niš na velikom javnom konkursu u 2022. godini. Ovo je jedna od ukupno 14 podržanih inicijativa sa trećeg konkursa i jedna od ukupno 29 koliko je do sada dobilo podršku LFN na tri javna konkursa.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *