Udruženje stanara traži odgovornost političara

Udruženje predsednika skupštine stanara uputilo je pre dva dana novoj gradskoj vlasti listu zahteva. Među zahtevima koji su upućeni Skupštini grada, gradonačelniku Darku Bulatoviću i Gradskom veću, Udruženje traži da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Razvojna agencija Srbije ubuduće budu locirani u Nišu. Ono traži i „potpunu informaciju“ o svim kreditnim zaduženjima gradske vlasti i javnog sektora, kako bi se znalo koliki je dug „po glavi Nišlijki i Nišlija“, kao i da se ubuduće objavljuju svi ugovori koje zaključuju predstavnici grada i javnog sektora, a imaju javni karakter.

proptest-kolona

Udruženje traži i takozvanu „praznu stolicu“, odnosno prisustvo građanskog posmatrača koga bi delegiralo udruženje u svim javnim preduzećima, Gradskom veću i Skupštini. Zahteva i „momentalni prestanak“ zapošljavanja po partijskoj ili rođačkoj vezi, kao i reviziju takvog zapošljavanja, koja bi podrazumevala i javno dostupnu evidenciju radnika koji su zaposleni na taj način. Traži i da se raspisuju konkursi za sva radna mesta koja su do sada „arbitrarno i voluntaristički popunjavale partije“.

Zahtevamo da nadležni organi preispitaju imovinu svih nosilaca javnih funkcija u gradskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama, kao i sa njima povezanih lica. Tražimo i da novopostavljena vladajuća garnitura prinudi predstavnike bivših vlasti da u potpunosti obeštete gradski budžet koji je na mnogo načina zloupotrebljavan i nenamenski korišćen. Zahtevamo i da svi javni funkcioneri u Nišu koji su delovali protivzakonito odgovaraju za svoj rad pred nadležnim državnim organima – navodi se u dopisu, koji je potpisao predsednik Udruženja Saša Kostić.

Novoj vlasti je postavljeno pitanje da li će omogućiti da građani učestvuju u kreiranju budžeta i kako će stimulisati zapošljavanje, samozapošljavanje i zadrugarstvo. Pitaju i na koji način će partije izaći iz javnih preduzeća, što je takođe bilo jedno od predizbornih obećanja.

Udruženje, koje je formirano početkom prošle godine, od tada je nizom akcija zahtevalo odgovorniju vlast, bolju komunalnu politiku i delovanje javnog sektora u interesu građana, a ne funkcionera i partija. Podnelo je nekoliko desetina krivičnih prijava protiv bivšeg gradonačelnika Zorana Perišića i ostalih funkcionera zbog nepravilnosti u trošenju budžeta i funkcionisanju javnih preduzeća, koja je utvrdio i državni revizor. Organizovalo je niz tribina i protestnih okupljanja ili šetnji, kao i akciju „Ozvučimo pauka“, u okviru koje prate vozila Parking servisa i trube automobilskim sirenama, kako bi „spasili bar jedno vozilo svojih sugrađana od grabljivaca“.

Vratite ovlašćenja LAF-u

Zahtevamo da se Lokalnom antikorupcijskom forumu (LAF) vrate ovlašćenja koja su utvrđena Lokalnim planom za borbu protiv korupcije koji je usvojila Skupština grada 2011. godine – navodi se u dopisu. LAF, inače samostalno i nezavisno gradsko telo, ove godine nije ušao u budžet, iako je Lokalnim planom utvrđeno da će se finansirati tehnička podrška njegovom radu. Ni tri godine od osnivanja ovo telo nije „dobilo“ poslovnog sekretara, što je takođe bilo predviđeno tim planom. Lokalne vlasti ne dozvoljavaju da LAF imenuje građanskog posmatrača u gradskim organima i telima u kojima se odlučuje, iako i to propisuje Lokalni plan, a opstruiraju i realizaciju drugih mera iz tog dokumenta. Bivši gradonačelnik od oktobra 2014. godine nije komunicirao sa LAF-om, a članovi ovog tela, inače volonteri, trpe različite vrste pritiska.

Z. Miladinović (Danas)

1 Comment

  1. Da li će i ovaj novi gradonačelnik čuvati Jonića iz Pčelice ,Jovanića iz Gorice i njihove menadžmente jer isti su i dalje u menadžmentu samo malo rotirani ali sa debelim platama iako su ispraznili budžet grada svojim poslovanjem za ukupno 500 miliona ili POLA MILIJARDE DINARA.Mašala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *