Udruženje tužilaca: Neophodno gonjenje „visoke korupcije“

Udruženje tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije predstavilo je Izveštaj o rezultatima primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, sa kritičkim osvrtom.

Prema podacima posebnih odeljenja javnih tužilaštava za borbu protiv korupcije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu najzastupljeniji u krivičnom gonjenju bili su predmeti u kojima je korist ispod milion dinara, dok je broj predmeta u kojima ona prelazi dva miliona dinara svega šest odsto, pa je zaključeno da se posebna odeljenja ne bave predmetima visoke korupcije, mada postoji očekivanje da će se to u narednom periodu promeniti.

Predsednik Predsedništva UTS Lidija Komlen Nikolić rekla je da lično smatra da su potrebne izmene ovog zakona, da je nedovoljan katalog krivičnih dela koja gone posebna odeljenja tužilaštava za suzbijanje korupcije, a smatra i da postoji nedovoljna transparetnost u radu, pogotovo kada je u pitanju sporazumno rešavanje slučajeva.

Prema njenim rečima, izveštaj daje kritički odnos prema Zakonu i objektivne kritike, kojima se teži unapređenju rada tužilaštva kako bi se i poboljšala i percepcija građana i odnosu na rad posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije.

Za 18 meseci rada posebnih odeljenja podnete su krivične prijave protiv 15.222 lica, a optuženo je 1.269.

U istom periodu je zaključen je veliki broj sporazuma o priznanju krivičnog dela između okrivljenih i tužilaštava – 641 ali, kako je zaključeno u izveštaju, blage kazne izrečene prema sporazumima su u neskladu sa strategijom države da se kaznena politika pooštri.

Izveštaj ukazuje na veliku opterećenost brojem starih predmeta, kao i na nedostatak prostorija za rad tužilaca i tehničku opremu, dok pojedina posebna odeljenja još nemaju službu finansijske forenzike iako je kako se navodi, uočeno da su finansijski forenzičari potrebni i da bi znatno doprineli ažurnosti i kvalitetu rada tužilaštva.

Izveštaj je pokazao da se pojedina krivična dela gone izuzetno retko, a to su primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem, primanje i davanje mita u obavljanju privredne delatnosti i trgovina uticajem.

Takođe je ukazano da posebnu pažnju treba posvetiti predmetima u vezi sa zloupotrebama javnih nabavki.

RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *