Ugradnjom kohlearnog implanta deca će prvi put čuti muziku ili najbliže okruženje

U Kliničkom centru u Nišu ORL specijalisti, pokrenuli su operativni program ugradnje kohlearnih implanata, zahvaljujući kojim će dečica juga Srbije sa oštećenim sluhom moći da čuju i slušaju. Mnogi od njih će moći po prvi put da čuju glas svojih roditelja, najbliže porodice, prijatelja, cvrkut ptica, muzike.

Krajem prošle nedelje, u salama ORL Klinike, specijalisti otorinolaringologije, uradili su dva ovakva zahvata, a prvi pacijenti su bila dvojica dečaka iz Prokuplja i Grdelice, koji se prema rečima lekara i porodice osećaju dobro i za koje se nadaju, da će postoperativni tok biti potpuno uspešan.

Jedan od prvih pacijenata koji će uskoro moći da čuje glas svoje majke Danijele, koja se nakon operacije, sve vreme nalazi kraj njegove bolničke postelje, je šestogodišnji Đorđe Trajković iz Prokuplja, koji već četiri godine čeka na priliku, da normalno čuje.

On je od rođenja imao problem sa sluhom, samo što mi to nažalost, nismo odmah znali, već smo tek u njegovoj drugoj godini života to primetili. Nakon toga smo odmah počeli sa rehabilitacijom, vežbama i lečenjem na niškoj ORL klinici. Kada smo konačno uspeli da Đorđe dobije preko potrebni implant, nadamo se najboljem i za sada se stvari odvijaju baš kako treba. navodi majka dečaka Danijela Trajković.

Đorđa iz Prokuplja i još jednog petogodišnjaka iz Grdelice, operisao je specijalista ORL Klinike niškog Kliničkog centra, prof. dr Milan Stanković, zajedno sa svojim kolegom i prijateljem iz prestonice, direktorom Klinike za ORL i MFH u Kliničkom centru Srbije, prof. dr Nenadom Arsovićem.

Hteli smo da pokažemo da je saradnja naša dva Klinička centra odlična i da smo kolegijalno uvek tu kad zatreba, te mi je bila čast da profesor Arsović, bude gost u našim operacionim salama, tako da su, za početak, dvojici mališana zajedno uradili dve ugradnje kohlearnih implanata, a operativni program se svakako nastavlja, jer imamo još šestoro mališana, kojima je ovaj zahvat neophodan, tako da je plan, da u ponedeljak, naši specijalisti, ugrade implant dečaku iz Preševa, koji je takođe na listi, a potom nastavljamo po predviđenom planu, priča direktor ORL Klinike KC Niš prof. dr Dušan Milisavljević.

Prema rečima stručnjaka, kohlearni implant, predstavlja tehnologiju koja može da, gotovo potpuno povrati funkciju ljudskog čula sluha, te će se i nadalje truditi, da u saradnji sa Upravom KC Niš, resornim Ministarstvom i RFZO, u kontinuitetu prate stanje i potrebu za ovakvim intervencijama.

Ne mogu da Vam opišem koliko sam srećan i ponosan što će dečica, koja su rođena sa teškim oštećenjem sluha, nakon ovih intervencija, moći po prvi put da čuju svoj glas, glas svoje majke, prijatelja, a sve to zahvaljujući našem trudu i zalaganju i upornosti kolega sa Klinike za bolesti uva, grla i nosa, jer se svi trudimo da svakog dana budemo sve bolji, a ujedno, naravno, želim da zahvalim i Ministarstvu i Republičkom fondu za podršku i razumevanje, koje su nam, kao i uvek do sada, nesebično pružali, istakao je prvi čovek Kliničkog centra u Nišu, prof. dr Zoran Radovanović.

Prema navodima ORL stručnjaka, cena jednog kohlearnog implanta na tržisštu iznosi i do 20.000 evra, a sve troškove snosi država, odnosno RFZO.

N.M/Klinički centar Niš

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *