Ugrožena bezbednost Žarka Lauševića na Filmskim susretima

Naš proslavljeni glumac Žarko Laušević u Festivalskom centru u Nišu nije bio bezbedan jer organizacioni odbor nije bio složan tako da je mogao da mu priđe ko je hteo što se i dogodilo. On je bio u zatvoru zbog ubistva dva muškarca i specifičnih okolnosti, njegovu bezbednost je trebalo malo drugačije sagledati. Iz Amerike je došao samo zbog niškog festivala.

Žarko-4
Na „konferenciju“ je mogao da uđe ko je hteo

Veče pre toga on je izašao na binu i vidno je bio uzbuđen posle „dugih“ tri minuta aplauza i ovacija koje je dobio za ulogu u filmu „Smrdljiva bajka“. Tada novinari nisu mogli da dobiju izjavu ili intervju od njega, ali je i on sam rekao „da, daću intervjue, zato sam i ovde“. Sutra 25. avgusta u festivalskom centru na konferenciji za novinare, pojavio se Vladan Živković, direktor festivala i rekao da Laušević ne može da daje intervjue.

Potom je procurela vest da Miroljub Jovanović, inače član direkcije festivala, pravi spiskove novinara koji mogu da urade priču s poznatim glumcem, iako to zvanično nigde nije rečeno, već je rađeno na „drugarskom“ principu. Drugi tabor organizacije za to, kako kažu, nije znao.

Žarko-54
Žarko Laušević

Za sve to vreme razni omladinci i drugi su prilazili Žarku i s njim pravili zajedničke slike telefonom iz ruke, popularne selfije, potpisivao je knjige… Tih četrdesetak minuta je mogao ko god je hteo da priđe Lauševiću, iako to nije bila promocija njegovih knjiga nego konferencija za novinare. Jedan deo organizacije je govorio da se u salu na jedna vrata može ući samo sa press karticama, dok je drugi slobodno puštao građane na druga vrata. Kako saznajemo iz jednog dela organizacionog odbora, u celoj toj tarapani, bila je prisutna policija, čiji su se predstavnici „hvatali za glavu“ od onoga što vide da se događa. Oni i Lauševićevo obezbeđenje su bili pripravni da reaguju na efikasan način, ali se srećom ništa nije dogodilo.

Onda su potom pitali Bojanu Simović, direktorku Niškog kulturnog centra koja se pravdala da u tom slučaju nije kriva (što je konferencija za novinare pretvorena u ćaskanje građana i glumca). Od Lauševića su preko Jovanovića neki, kako se čuje, dobili intervju, ali on još nije ni emitovan ni objavljen.

Iako su novinari zahtevali danas na konferenciji za novinare da se pred njima pojavi direktor Filmskih susreta, Vladan Živković, on se nije pojavio. Član direkcije, Dejan Dabić ga je pred novinarima zvao, ali se on nije odazivao. Celog dana se prepričava u Festivalskom centru kako je eskalirao sukob između dva tabora u organizaciji i to iz čiste sujete i međusobne netrpeljivosti.

Ovaj festival će se pamtiti kao jedan na kome je bilo najmanje popularnih glumaca što je još jedan pokazatelj da organizacija mora da pređe u neke druge ruke jer su i prošli, 50. susreti – jubilarni prošli na sličan način. Prošle godine su makar deca ispred festivalskog centra čekala autograme glumaca.

Možda je najvažnija stvar da je publika ili bar jedan deo nje, bio zadovoljan. Njih se nije ticala organizacija tako da su na miru gledali filmove.

Vuk Kostić „pobeg’o“ iz Tvrđave

Posle projekcije čudnog filma „Otadžbina“, reditelja Olega Novkovića glumac Vuk Kostić se poklonio publici, ali je iz VIP lože „prostrujao“ kroz kolege i publiku van pozornice i najbržim hodom napustio Tvrđavu. Na glavu je stavio maskirni šešir , da ga niko ne prepozna i odjurio krupnim koracima iz Tvrđave. Zašto se to dogodilo ostaje nepoznanica.

Izvinjenje direktorke NKC Bojane Simović

Osećam ličnu, moralnu i profesionalnu obavezu da kao direktor Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma uputim javno izvinjenje predstavnicima medija zbog jučerašnjeg neprijatnog događaja, vezanog za intervju sa Žarkom Lauševićem, saopštila je juče Bojana Simović, direktorka Niškog kulturnog centra.

Iako „sporne“ intervjue sa glumcem Žarkom Lauševićem nisam sa Vama dogovorila ni ja lično, a ni Press služba Festivala, već pojedinac iz organizacije FS, izvinjavam se zbog nesporazuma i nastale situacije, uz nadu da ćete imati razumevanja i da ćemo nastaviti dobru saradnju kao i do sada. Nesporazum će biti rešen u okviru organizacionog tima, navela je Simovićeva u saopštenju medijima.

M.Smiljković

1 Comment

  1. Na Filmskim susretima, poslednjih godina, posebno prošle i ove godine, jedino što je dobro i što vredi je VATROMET!
    Ostalo je dosadno , zato i glumaca nema, to je glumački festival na koji smo nekada sa radošću i strašću išli, trčali za glumcima, uzimali autograme, slikali se i zajedno radovali. Organizatorima bih poručila: Menjajte se, menjajte koncepciju, ugledajte se na organizatore Nišvilla!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *