Ujedinjene Nišlije: Građani Niša masovno izlašli na protest „Srbija protiv nasilja“

Na ulicama Niša danas je održan veliki protest Srbija protiv nasilja – Niš protiv nasilja, koji je, prema svedočenjima prisutnih, bio najveći skup u ovom veku. Hiljade građana, studenti na čelu, izrazili su svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom u zemlji, a posebno stanjem u obrazovanju i pravosuđu.

Studenti, kao mladi lideri ovog pokreta, stajali su u prvim redovima protestne kolone, ističući svoju odlučnost da ne ćute u ovim teškim vremenima.

Početak protesta obeležila je reč Danijele Vujošević, koja je istakla kako svaki pojedinac zaslužuje dostojanstven život, kritikujući trenutnu vlast zbog njenog negativnog uticaja na građane.

Sadašnja vlast pretvorila je sve ljude u nesrećne ljude“, naglasila je Vujošević.

Luka, maturant gimnazije Bora Stanković, otvoreno je govorio o propadanju sistema obrazovanja u Srbiji, optužujući vladajuću stranku za infiltraciju u prosvetne institucije. Takođe je podsetio na neusvajanje Aleksinog zakona kao simbola državnog nemara prema građanima.

Ja imam samo jednu državu, Srbiju, i želim da ostanem u njoj, izjavio je mladi gimnazijalac.

Una, studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, naglasila je da je nezadovoljstvo građana posledica nasilja i propadanja zakonodavne i izvršne vlasti, a govor je završila pitanjem:

„Da li želite ovakav život?“ i motivišućom porukom: „Do pobede, nema stajanja“.

Vukašin Stanojević, asistent na Matematičkom fakultetu, pozvao je sve, pa čak i one koji sebe smatraju apolitičnima, na aktivno učešće u borbi za bolje društvo. Poseban apel uputio je zaposlenima u prosveti da se pridruže protestu, ističući da su trenutno među najugroženijima.

Posle niza oštrih i emotivnih govora, protestna šetnja nastavila se prema zgradi suda, a završila je ispred Gradske kuće, gde se nalazi kabinet gradonačelnice. Nišlije su jasno izrazile svoj stav, uzvikujući „Dragana odlazi“, zahtevajući momentalnu ostavku gradonačelnice Dragane Sotirovski i gradskog rukovodstva zbog, kako tvrde, nemara i nebrige koji su grad doveli do propasti.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *