Uklonimo barijere u našim glavama

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

uklonimo5Udruženje „Dragana Rodić” i ove godine nastavlja sa organizovanjem humanitarne akcije „Uklonimo barijere” koju je osvežilo novim, ohrabrujućim idejama.

I u ovoj godini borićemo se za ravnopravnost i različitost, kaže Dragana Rodić.

Ukazaće na nepristupačnost javnih objekata za osobe sa invaliditetom, starije osobe i majke sa decom.

Podnaslov akcije je „Alisa u zemlji čuda”. Prijatelj i podrška ove akcije je poznata grupa sa ex Yu prostora „Alisa”, kao i Niška grupa „Vizantia” sa prijateljima i neki od članova Kana benda.

Koncert će se održati 28. februara u 20 sati u holu Univerziteta u Nišu.

– Nalazimo se u neadekvatnim uslovima za život koji bi se mogli nazvati egzistencijnalni uslovi, kaže Dragana Rodić.  Egzistencijalni u smislu da je za normalno, osnovno funkcionisanje potrebna isto takva uređena društvena zajednica u arhitektonsko-građevinskom smislu. Osoba koja želi da normalno funkcioniše mora imati pristupačne objekte tipa javni wc, prilagođeni objekti za presvlačenje dece, ravne i dostupne ulaze, naglašava Dragana Rodić.

Detalj sa prošlogodišnje manifestacije
Detalj sa prošlogodišnje manifestacije

Udruženje „Dragana Rodić” pokrenulo je humanitarnu akciju „Uklonimo barijere” pre  dve godine organizujući muzičku manifestaciju kada je gost Nišlija bio Alen Slavica iz Hrvatske.

Ovim značajnim poduhvatom predviđeno je da različite humanitarne akcije, filmske prezentacije i kulturološke performanse, umesne muzičke grupe i samostalni izvođači uz ugodan program na simboličan i reprezentativan način okupe osobe sa invaliditetom i eminentne ljude.

Jedan od prioriteta je obostrana promena svesti o pojmu invalidnost kao i jednakosti za sve.

U 2013 godini nastavili smo akciju „Uklonimo barijere” uz ugodan program, muziku, pozitivno raspoloženje usrećili smo mališane i pokazali im da ne postoje razlike, ističe Dragana Rodić. Moto akcije je bio „I mi smo ukras sveta”. Članovi udruženja „Dragana Rodić”, inače javne ličnosti iz sveta muzike, televizije i filma podelili su 170 paketića deci sa posebnim potrebama, kaže Dragana i dodaje:

I ovoga puta cilj nam je da uklonimo barijere u glavama,da prikažemo invalidnost kao nešto od čega ne treba bežati, stiditi se i odbacivati ljude koji su drugačiji. Zbog toga nam je jako drago što imamo veliku medijsku podršku i samim tim nam je omogućeno da prodremo do većeg broja ljudske populacije, predstavimo im našu humanu viziju. Ovim delima reprezentujemo naš Grad Niš na najbolji mogući način.

uklonimo barijereCilj programske aktivnosti „Uklonimo barijere” koja će trajati do 2015. je podizanja svesti o postojanju osoba sa invaliditetom u najbližem okruženju, njihovim realnim društveno-socijalnim potrebama kao i primarnim, u ovoj fazi, kulturološkim aspektom jedne jedinke, osobe sa svojstvenom vrstom invalidnosti.

Kao i svi ostali i osobe sa invaliditetom imaju svoju različitost i različite emocijalno-mentalne potrebe, različita intelektualna stremljenja. Utapanjem pravimo najveći vid diskriminacije. Osim ostvarivanja osnovnih egzistencionih potreba koje omogućavaju jednoj osobi normalan život postoje i druge potrebe koje životu daju punoću, naglašava Dragana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *