Uklonimo Cvetnu pijacu i Tvrđavski buvljak – otkrijmo Beogradsku kapiju

Na internetu su nedavno formirane dve Facebook grupe koje se trude da „oslobode“ Tvrđavu od Cvetne pijace i buvljaka čije postojanje ruži ovaj istorijski spomenik. Dok grupa „Uklonite Tvrđavski buvljak“ ima samo za cilj sklanjanje buvljaka iz Jadranske ulice, grupa „Izmestimo „cvetnu pijacu“ i otkrijmo najlepšu kapiju niške Tvrđave“ ima ideju da se građani okupe oko njene realizacije – otkrivanja Beogradske kapije.

Ova kapija je sada nepristupačna za građane, iako je najlepša, oko nje se oseti miris urina i pravo je ruglo. Cvetna pijaca je zamišljena kao skup drvenih lokala koji prodaju cveće, ali to nikada nije bila. Sada je „urasla“ u limove i neprimerene tezge za centar grada. Tamošnji trgovci imaju sve manje posla zbog pada kupovne moći građana. Ivan Mihajlović koji je oformio ovu grupu kaže da „kada nemamo mnogo, moramo da iskoristimo ono što imamo“

Beogradska kapija je bila jedna od važnih kapija Tvrđave po kojoj je Beograd-mala, samo naselje u tom delu Niša dobilo ime. Kapija je nazvana tako zato što „gleda“ prema Beogradu dok je glavna kapija zapravo Stambol-kapija i ona je usmerena ka Istambulu . Cvetna pijaca i sve što se događa oko kapije je ne samo nepoštovanje ljudi koji tamo rade, već svih nas jer ne poštujemo istoriju. Cvetnu pijacu bi trebalo ukloniti, ali voditi računa da prodavci budu preseljeni na neko adekvatno mesto ili im ponuditi drugi mposao. Same slike „okačene“ na stranici grupe pokazuju koliko je to bilo lepo mesto bez pijace. Na tom mestu kada se ukloni cvetna piajaca trebalo bi da nikne park za decu ili nešto slično… – kaže Mihajlović.

Administrator stranice „Uklonite tvrđavski buvljak“ kaže da je sve pitanje dobre volje vlasti.

Buvljak je lakše ukloniti nego pijacu. Sve je pitanje vlasti. sada je to mesto gde je buvljak dato privatniku za parking, a on ga gradu izdaje za buvljak što je van pameti. Tvrđava je objekat od izutzetnog značaja za ceo Grad Niš, a vlasti su je unakazile i pored nje posadile lošu sliku Niša – kaže administrator ove stranice.


 

Današnje utvrđenje je artiljerijskog tipa i podigle su ga Osmanlije u periodu od 1719. do 1723. godine na prostoru antičkog i srednjovekovnog utvrđenja.

Sultanovom poveljom od 19. februara 1719. odlučeno je da se u Nišu izgradi jaka tvrđava. U proleće iste godine otpočeli su radovi po projektu glavnog arhitekte Mehmed age i njegovog brata Mustafa age, glavnog organizatora radova. Prve godine gradnje, 1719. godine, angažovao je više desetina hiljada spahija iz deset sandžaka Rumelijskog beglerbegluka, a 1722. godine iz 14 sandžaka. Poslednje godine gradnje bedema, 1723, dovedeno je 40 majstora kamenorezaca iz Carigrada, a bedem je zidalo 400 zidara. Završetak radova obeležen je svečanostima i postavljanjem ploče sa zapisom na Stambol kapiji, juna 1723. godine.

M.S.
foto pripremio: Ivan Mihajlović

6 Comments

  1. Ok, moze, samo mi omogucite da radim isto kao do sada na toj novoj lokaciji. U protivnom, ne cesajte se gde vas ne svrbi, niste u mojoj kozi-radim na otvorenom-sneg, kisa, vetar, sunce, sve vremenske uslove osetim na svojoj kozi a tezgu placam kao lokal u Pobedinoj. Ako mora tako onda izmestite sve objekte koji su postavljeni oko tvrdjave ukljucujuci autobusku stanicu.

 1. Pouzdano ZNAM da nije problem u raspoloženju grada (bivše i aktuelne postave).Problem postoji sa najviše instance- Republički zavod za zaštitu spomenika je 1996 ili 1997. dozvolio formiranje Cvetne pijace i postojeći prostor ustupio Tržnici do 2019 ili 2020. bez ikkakve mogućnosti ranijeg povlačenja sa ovog prostora. na taj način su vezane ruke Tržnici i Gradu…

  1. Koliko da dodam da je privatni parking između teniskih terena i Stambol kapije, istim rešenjem, tu protivpravno.

   Sve ovo je proverljivo u dokumentaciji Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu. Nažalost, tu se ništa ne može..

 2. Odlicna ideja,ali nesprovodljiva u Nisu. Sta je sa Vidinskom kapijom,kapijom kod teniskih terena,sportskim terenima u Rovcetu,spomen kosturnicom u tvrdjavi,projekatom izgradnje sahat kule,Konstantinova vila?!?
  Sve ovo zajedno sa Beogradskom kapijom kad bi se stavilo u f-ju,gradu Nisu bi doneo ogroman profit,sto nekome nije u interesu!
  Zasto se zainteresovanim ugostiteljima,nakon arheoloskih iskopavanja ne dozvoli da u jednom delu delu tvrdjave ne naprave objekte koji bi podsecali na stari Nis.
  Kazandzijsko sokace bi moglo da bude u tvrdjavi,kaldrma,lampioni,sahat kula,sadrvan lezi u depou muzeja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *