Umetnički zid u Nišu: Kreativnost inspirisana parkom Guelj u Barseloni (foto)

Kada je Nišlija Dragan Kitanović pre nekoliko godina video u parku Guelj, u Barseloni (Španija) čitav umetnički kompleks zidova, sačinjenih od slomljenih pločica, znao je da tako nešto, (u smanjenom obimu) može da napravi i u Nišu. To je i učinio. Bolje rečeno ovih dana ga dovršava. Pored umetničkog dara za ovako nešto je potrebno očigledno mnogo strpljenja.

Ideja je potekla iz parka Guelj. Kada sam to video, jednostavno sam odlučio da tako nešto napravim u Nišu. Pošto nam je u okviru kuće škola „Lingua“, onda sam prvo prošle godine ukrasio unutrašnje zidove, a ove godine sam „krenuo“ na zid – priča nam gospodin Kitanović čija se kuća nalazi pored vrtića „Dečja zemlja“ u Prvomajskoj ulici, odmah iza crkve Svetog Luke.

(Klik za uvećanje)

On objašnjava da pločice kupuje na stovarištima. Jedini alat su mu klješta i čekić kojima oblikuje pločice.

Dok uklapam slomljene delove pločica koji čine celinu, sve mi prolazi kroz glavu tragedija u Barseloni koja se dogodila. Mislio sam da ovaj zid kada završim poklonim kao spomen poginulima, kao podršku građanima Barselone da budu hrabri… Ne znam, ne umem da pogodim pravu reč kojom bi opisao emociju koja povezuje moje prelepe uspomene iz Barselone, ovaj stravičan čin koji se dogodio, čitavu konincidenciju i niz događaja… – priča nam Kitanović.

Nesumnjivo je da neće biti prolaznika kroz ovu ulicu koji ubuduće neće da zastane i pogleda ovo umetničko delo.

M.S.

3 Comments

    1. U ulici gde je kafana Nislijska Mehana, Crkva Sv.Luka. A preko puta kafane je umetničko delo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *