Umrla štićenica (31) doma u Kulini

Mentalno obolela pacijentkinja (30) preminula je u nedelju, 3. februara u Domu u Kulini kod Aleksinca.

foto: Dom u Kulini

Kako nam Vojkan Stanojević, direktor ove ustanove kaže, ona je umrla od zastoja srca u jutarnjim časovima, a nakon intervencije sestara i lekara koji nisu mogli oboleloj ženi da pomognu.

Porodica pacijentkinje je, kako saznajemo, ovaj tragični slučaj prijavila policiji jer sumnja da je njihova rođaka bila vezana za krevet tokom noći i da je to uticalo da ova mentalno obolela osoba umre. Da je pacijentkinja pre smrti bila vezana za krevet se navodi i u pismu izvesnog Dejana Markovića koji se predstavlja kao radnik doma. „Kuriru“ je 13. februara ujutru poslao je pismo u kome se tvrdi da je majka pacijentkinje pokrenula postupak. Ova pošta je očigledno poslata pod lažnim imenom.

Direktor Stanojević demantuje navode iz ovog pisma. Ne negira da je porodica imala pritužbe na rad doma, ali i kaže da je nadležno Ministarstvo zdravlja o svemu obavešteno i da će reagovati u toku današnjeg dana.

On navodi da radnik pod takvim imenom ne postoji u domu, da je u dopisu naveo pogrešan pol i da je „van pameti da je bilo ko vezivan za krevet“ kao da policija i inspekcija nisu bile u domu da uzmu izjave jer, po njemu, za to nema potrebe.

– U Domu u Kulini pre 7 dana je preminuo korisnik od 30 godina, koga su nadležni vezali za krevet, da bi nakon 7 sati preminuo. Njegova majka, rodom iz Zapadne Srbije je pokrenula postupak. U toku je policijska istraga, uzimanje izjava od nadležnih i inspekcijska kontrola. Značilo bi nam da o tome objavite vest jer mi koji u Kulini radimo želimo da se istina sazna, kako se neko od nedužnih radnika ne bi optužio bez valjane argumentacije – napisao je izvesni Dejan Marković.

Stanojević navodi da će na sajtu doma objaviti pravu istinu o smrti pacijentkinje.

– Pacijentkinja je ujutru bila u krevetu, bila je živa i prema rečima kolega zdravstveno stanje joj je bilo teško jer je bila malaksala, videlo se da je obamrla. Reagovale su sestre medicinski adekvatno, tu je dotrčao i doktor. Pokušali su da je spasu, ali na žalost, nisu uspeli – priča direktor Stanojević.

On dodaje da se nemio slučaj dogodio pre deset dana, da su o svemu obavešteni nadležni i da niko od inspekcijskih organa do danas nije bio da istraži slučaj ili kako se to navodi u anonimnom mejlu, uzme izjave radnika.

– To je sve apsolutna neistina. U tom pismu medijima jednostavno ništa nije tačno sem da je pacijentkinja umrla. Prvo, taj ili ta ko je poslao mejl novinama, nije znao da se radi o pacijentkinji kojoj je stalo srce, a ne pacijentu, kako je napisano. Naši korisnici boluju od takvih bolesti zbog kojih može doći do takvog tužnog kraja. O vezivanju za krevet, izlišno je i govoriti jer bi to svi videli. Van pameti da je iko bio vezan kao i da neko može da umre od vezivanja. Nama je, na primer, prošle godine umrlo šest pacijenata, ali to su, kažem takva oboljenja gde postoji mogućnost, na žalost, smrtnog ishoda. Drugo, dao je pogrešan broj mog telefona, odnosno nije pogrešan nego je nepostojeći. na kraju krajeva takva osoba ne radi kod nas. I ranije je bilo lažnih vesti iz Kuline. Moraću da se konsultujem s ministarstvom jer mi je dosta više tih lažnih dojava koje isključivo imaju političku pozadinu, a gde ja moram da branim nešto što se nije dogodilo – navodi direktor Stanojević.

U Domu u Kulini, udaljenom od Niša oko 40 kilometara trenutno boravi oko 300 lakše i teže mentalno retardiranih osoba iz cele bivše Jugoslavije odnosno iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih susednih država.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *