Uoči Dana pobede položeni venci na Spomenik poginulim sovjetskim vojnicima nadomak Niša

Na ulazu u selo Trupale, na spomeniku posvećenom sovjetskim vojnicima, koji su poginuli prilikom napada američke avijacije na Crvenu armiju 7. novembra 1944. godine, a koji je obnovljen pre 2 godine povodom 77 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, polaganjem venaca odata je pošta stradalim vojnicima u „Niškom incidentu“ i obeležen Dan pobede nad fašizmom.

Prvi sekretar Ambasade Rusije u Beogradu Oleg Dunaevski

Tog 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. Prvi sekretar Ambasade Rusije u Beogradu Oleg Dunaevski, istakao je da mu je drago što je danas sa ljudima koji poštuju istoriju i zajedničku tradiciju kao oni.

„Ovde smo da odamo počast našim precima. Saradnja između Srba i Rusa je na vrhunskom nivou, što je bilo oduvek. Naši narodi su bratski i dele zajedničku istoriju, kulturu i tradiciju. Da nije bilo te pobede, ne bismo mi danas bili ovde zajedno. Baš mi je drago da ovu istoriju možemo da delimo sa srpskim bratskim narodom“ – kaže Dunaevski.

Podsetimo, ubrzo po oslobođenju Niša, u kome su bile smeštene snage Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, 7. novembra 1944. godine iznenada je avijacija Sjedinjenih Američkih Država napala grad Niš, a potom napala i kolonu vozila Crvene armije koja se kretala drumom Niš-Aleksinac. Posledice oružanog sukoba između savezničkih snaga koji je poznat kao „Niški incident“ bile su nekoliko desetina mrtvih i ranjenih sovjetskih vojnika i oficira, među kojima i general-poručnik Grigorij Kotov, ali i civila.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *