UPSS tribina: „Parking servis“ predstavlja kaznenu ekspediciju

– Osnovano sumnjamo i u zloupotrebe sa štampanim kartama, tim pre što ovlašćena lica u Parking servisu nisu mogla da daju revizoru potrebna objašnjena o tome. Recimo, preduzeće ni na kraju 2014. godine nije izvršilo popis štampanih dnevnih karata od 930.000 dinara koje su u aprilu 2013. završile u magacinu, nakon što su stavljene van prometa zbog promene cena parking usluga. One nikada nisu iskljižene iz poslovnih knjiga- rekao je Krstić.

tribina2

On je još kazao da građani “višestruko plaćaju pravnu službu, advokate i izvršitelje” koji rade za Parking servis. Vrednost sudskih sporova vezanih za nalatu potraživanja iznosila je 31. decembra 2014. oko 68 miliona dinara, a značajan deo tih troškova otpada na angažovanje advokata i za poslove koje bi trebalo da obavlja šest službenika u pravnoj službi preduzeća. Ono nema kriterijume za raspodelu predmeta po izvršiteljima, tako da je 51,7 odsto od 4.701 predmeta dodeljeno jednom izvršitelju, zbog čega je realno sumnjati u “podelu interesa”.

Parking servis je takođe u 2014. godini koristio kratkoročne kredite za održavanje likvidnosti u iznosu od 1,43 miliona dinara, a istovremeno odobrio pozajmicu od 6,5 miliona dinara JKP Parking servisu u Kragujevcu, koja pri tom nije bila predviđena godišnjim Programom poslovanja. Samo na ime zakupnine prostora u Nišu preduzeće je izdvojilo 3,2 miliona dinara, od kojih je lokal u Ulici Vožda Karađorđa mesečno plaćalo 2.000 evra. Troškovi reklame i propaganda iznosili su oko dva miliona dinara, a preduzeće uopšte nema pravilnik koji tu oblast reguliše.

tribina1

– Posebno je zanimljivo da Parking servis koristi računovodstveni proram “Pegaz soft” koji briše proknjižene poslovne promene, što je utvrđeno i revizijom. To je dovelo do toga da se veliki broj naloga za knjiženje koji je odštampan i arhiviran uz dokumentaciju razlikuje od naloga za knjiženje koji su odštampani u postupku revizije. Ovakav program za brisanje proknjiženih dokumenata govori o nameri da se manipuliše podacima jer se dokumentu gubi trag kao da nikada nije knjižen- upozorio je Milosav Jukić iz Upravnog odbora Udruženja.

Član UO Đokica Jovanović je dodao da Ustav Srbije propisuje da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno, a da Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da je zabranjeno samo parkiranje kod znaka koji to pokazuje. Gradske vlasti širom Srbije, međutim, smatraju zabranjenim svako parkiranje gde ne postoji znak “P”, koji ga dozvoljava. – Na taj način se svim gradjanima Srbije nezakonito i prevarno uzima novac jer se uklanjaju vozila svima koji nisu parkirali kod znaka „P“- rekao je on.

tribina3

Članovi Udruženja i građani su podsetili da je Parking servis prošle godine u Nišu “podigao” više od 8.000 vozila, što je 7,3 odsto svih vozila u gradu, kojih je oko 70.000. Preduzeće ima četiri pauk- vozila, a najavilo je nabavku još dva, što u Udruženju smatraju nepotrebnim. Ponašanje niškog Parking servisa je bahatije od postupanja takvih preduzeća u drugim gradovima Srbije i regiona, a njegove kazne su pravi harač, kazali su neki od prisutnih.

Udruženje je najavilo novu tribinu za sledeći četvrtak, takođe u Mesnoj kancelariji Božidar Adžije, a njena tema biće izveštaj DRI o trošenju gradskog budžeta za 2014. godinu. Posle nje će uslediti završna tribina, na kojoj će biti saopšteni zaključci i zahtevi vezani za komunalni sektor u gradu, a zatim i novi protesti.

1 Comment

  1. Gospodine Jovanoviću, u Zakonu o bezbednosti saobraćaja piše da je zabranjeno parkiranje i kretanje motornih vozila na trotoaru. Ustav Srbije koji pominjete nalaže da se poštuju zakoni zemlje.

    Znači, parkiranje na trotoaru samo ako je regulisano saobraćanim znakom „P“.

    Ovo nikako ne opravdava bezobraznu agresiju Parking servisa, ali je potrebno urediti prostor za parking za sve stanove iz zgrade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *