Uređenje porte hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu

Hram Svetog Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište izgrađen je 2015. godine, a sada je u prisustvu vladike niškog Arsenija i sveštenstva hrama najavljeno uređenje porte hrama.

Park koji je u okviru hrama će imati sistem za navodnjavanje, a dvorište osvetljene staze od behatona. Eparhija je započela i izgradnju zvonika. Razmatrano je trenutno stanje, kao i mogućnosti za buduće radove na uređenju čitavog kompleksa, koji će biti poseban biser među mnogim niškim znamenitostima.

Sveti Vasilije Čudotvorac se smatra zaštitnikom Duvaništa, jer se veruje da ih je ovaj svetac spasao pre 25 godina kada je 2000 kasetnih bombi palo na Duvanište, pa zato u njegovu čast hram nosi ovaj naziv. 12. maja 1999. godine na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca grad Niš je zasipan kasetnim bombama a tog dana niko nije nastradao.

Stanovnici naselja Duvanište, u znak zahvalnosti, već 23 godine slave Svetog Vasilija Ostroškog kao slavu svog naselja.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice, gde se zamonašio i započeo život podvižnika. Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdoš, služeći pravoslavnoj veri i čuvajući svoje vernike od turskih svireposti. Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život i gde je umro 1671. godine.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *