Uređuje se korito Nišave – građani dobijaju novu stazu za šetnju

Radovi na regulaciji reke Nišave, na deonici od železničkog mosta kod starog Vulkana pa sve do Medoševca, koji su otpočeli aprila meseca ove godine, odvijaju se po planu. Ovim projektom Niš će u tom delu grada biti zaštićen od poplava, a građani će dobiti novu stazu za šetnju.

Nišava

Investiciju vrednu 310 miliona dinara, vodiće u narednih godinu dana Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode“- Vodoprivredni centar “Morava” u Nišu, u partnerstvu sa Gradom i kreditnu podršku Svetske banke. Izvođače radova je obišao gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima u prisustvu predsednika gradskih opština „Palilula“ i Crveni Krst“, koje razdvaja korito reke Nišave.

Nišava-2

Uređenje korita sprečiće svako izlivanje reke Nišave, a ovaj deo grada biće bezbedniji, ali i lepši. Dobićemo pešačku zonu od Medoševačkog mosta do Vrežinskog bezena u dužini od oko 10km. Mi smo, kao Grad Niš spremni, ne samo da učestvujemo u rešavanju imovinskih odnosa već, da pomognemo investitoru da radove okonča u predviđenom roku, istakao je Darko Bulatović gradonačelnik Grada Niša.

Po rečima Dragoljuba Miljojkovića, direktora VPC “Morava”- JVP „Srbijavode“, ova investicija je nastavak projekta koji traje već 10 godina.

Obezbedićemo maksimalni stepen zaštite od velikih voda a ujedno približiti grad reci mnogo više negop što je to do sada bilo. U jednom delu biće postavljen mobilijar tako da će šetači dobiti još jednu stazu – rekao je Miljojković. U obilasku radova bio je pomoćnik gradonačelnika Miloš Banđur, Mirosklav Milutinović, predsednik opštine Crveni krst, na čijoj opštini se radovi izvode, gradski većnici Bojan Krstić, Jelena Mitrovski i drugi .

Kada radovi budu završeni, priobalje Nišave u ovom delu naše opštine Palilula trebalo bi da bude poput onog uzvodno od Mosta mladosti, u centralnoj opštini Grada ističu Aleksandar Ždrale predsednik opštine, Adriana Anastasov, predsednica Skupštine i Ivica Stojanović član opštinskog Veća Palilula. Šetači i rekreativci, ljubitelji prirode, moćiće da uživaju u čarima „viline reke“ na novoj trasi Keja u dužini od 1,5 km.

Nakon sprovedenog tendera za izvođača radova na regulaciji korita i priobalja reke Nišave izabran je austrijski Konzorcijum „STRABAG AG“ sa podizvođačem „CD HIS“d.o.o. Niš. Nadzor radova obavlja SAFEGE d.o.o. Beograd.

tekst i foto: D.Vidojković

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *