Uskrs danas slave svi pravoslavni vernici u Srbiji

Pravoslavni hrišćani, koji poštuju Julijanski kalendar, obeležavaju danas u Srbiji najradosniji praznik – Vaskrsenje Isusa Hrista kada se završava i sedmonedeljni post.

foto: M.S.

Bogosluženja će se održati u svim niškim hramovima u Nišu i na jugu Srbije. Običaj je da se jaja farbaju i ukrašavaju, a postoje i drugi običaji na ovaj najradosniji dan u godini.

Vaskrsenje Hristovo obeležavaju srpska, ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci.

Tradicionalnim pozdravom „Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse“, patrijarh Irinej sa arhijerejima čestitao je uskršnje praznike uz poruku da se nikada ne zaboravi da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj vaskrsenja.

Ovim pozdravom obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad silama tame“, navodi se u Uskršnjoj poslanici patrijarha Irineja.

Patrijarh je pozvao vernike da se pomole da se „mir vrati svuda odakle je proteran“, na prvom mestu u naša srca i u naše domove.

Čuvajmo svetinju hrišćanskoga braka, jer je ona osnov uzvišene, zdrave i čestite hrišćanske porodice“, poruka je patrijarha.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *