Uspeh ili poraz javnosti? Tribina Bogoljuba Karića na Pravnom fakultetu odložena!

Tribina na kojoj je preduzetnik i političar, Bogoljub Karić trebalo da govori 14. marta na Pravnom fakultetu u Nišu, ipak neće biti održana. Organizator „Prava studentska priča“ objavila je na svom FB profilu zašto ova tribina pod nazivom „Ekonomija, mladi, privreda“ neće biti održana, odnosno da je datum održavanja pomeren. Posle najave održavanja ove tribine, u javnosti i na društvenim mrežama je bilo mnogo negativnih komentara koji nisu odobravali ovaj skup, odnosno Karićevo obraćanje.

Snimak sa nedavnog dolaska Karića u Niš

U dogovoru sa Fondacijom „Braća Karić“, pomerili mo termin održavanja tribine „Ekonomija, mladi, privreda“, kako ovaj svojevrsni studentsko-privredni forum ne bi mogao da bude stavljan u kontekst aktuelnih političkih dešavanja. Studenti Pravnog fakulteta znaju da je Prava studentska priča jedinA studentska organizacija koja se na našem Fakultetu bori za zaštitu njihovih prava i njihovih interesa – navodi ova organizacija.

Oni navode da je tribina u skladu sa njenim nazivom, okrenuta razvoju preduzetništva kod mladih.

Najavljeni gost govorio bi na dogovorenu temu iz ugla osnivača prve privatne kompanije u ondašnjoj Jugoslaviji, pionira razvoja telekomunikacione privrede u Srbiji i uspešnog izvođača radova na infrastrukturnim i stambenim kompleksima u RF, Belorusiji i Kazahstanu sa ugovorenim poslovima vrednim nekoliko milijardi dolara. U razgovorima sa Fondacijom „Braća Karić“ , koji su trajali prethodna dva meseca, definisan je 14. mart kao datum koji odgovara poslovnim obavezama gosta. I u trenutku dogovora termina bili smo svesni mogućeg dovođenja u vezu gostovanja Bogoljuba Karića na našoj tribini sa predstojećim predsedničkim izborima, ali smo se ipak odlučili na ovaj korak iz dva razloga.

Svesni smo predsedničkih izbora, ali ovo su dva razloga za održavanje tribine

Prvi razlog je što, kako smo naveli, tema tribine ne bi bila politika. Drugi razlog je činjenica da je pred samo raspisivanja predsedničkih izbora, druga studentska organizacija na našem Fakultetu organizovala tribinu čiji predavač tada već bio deklarisan kao predsednički kandidat, što Bogoljub Karić nije, niti planira da bude, kao i da je pomenuta tribina, pored nekih negativnih komentara, prošla bez većih povezivanja sa politikom u javnosti. Ovo odlaganje termina održavanja tribine nikako se ne sme shvatiti kao pobeda onih koju su u prethodnim danima pozivali na zabranu ili čak fizičko sprečavanje održavanja tribine. Među najžešćim kritičarima naše tribine nismo pronašli mnogo studenata našeg Fakulteta. Na društvenim mrežama i na forumima isticali su se oni koji nemaju nikakve veze sa Pravnim fakultetom, a uglavnom ni veze sa studiranjem uopšte. Zahvalni smo kolegama koji su nam upućivali poruke podrške, a koji su shvatili da bi zabrana tribine predstavljala negativni presedan i za mnoga druga dešavanja – stoji u proglasu ove organizacije.

Novi termin za održavanje tribine, kako navode u organizaciji, biće naknadno objavljen, a u skladu sa obavezama gosta.

M.S.

2 Comments

  1. Karicev recept za uspeh…utalis se sa diktatorom, dobijes monopol za najunosniji biznis, na pr. mobilnu telefoniju, pola para delis sa diktatorovom zenom…i dodjes na niški Pravni da to ispričaš mlađanim karijeristima sa sela koji bi da se aktiviraju u Karićevoj stranci. Sramota za Pravni ako se to desi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *